بررسی انواع خانه یا املاک مسکونی بر اساس معماری و تفاوت آنها با یکدیگر

1400-06-13
5 دیدگاه
انواع خانه یا املاک مسکونی بر اساس معماری

انواع خانه یا املاک مسکونی غالبا بر اساس نوع و ویژگی‌های معماری و سازه باهم تفاوت دارند. به‌نظر می‌رسد این موضوع پیش پا افتاده است، که البته نه! ما در ایران عمدتا املاک، مخصوصا ملک مسکونی را به دو طیف خانه‌های آپارتمانی و املاک ویلایی تشخیص، تعریف و به دیگران معرفی می‌کنیم.

این مقاله با نیت معرفی انواع خانه یا ملک مسکونی، موارد جالب توجهی را مورد بررسی قرار خواهد داد. خانه‌هایی که علاوه بر اسامی خاص، معماری منحصربفرد و ویژه‌ای دارند. شاید ویژگی مشترک این خانه‌ها سبک معماری و هویت بصری قابل تامل آنها باشد.

مولفه‌هایی که شاید در ایران، یا بهتر بگوییم در بیشتر نقاط ایران همچنان به عنوان اصلی اساسی غایب است، الا در شهرک‌ها یا مناطقی که شرایط خاصی دارند. آنچه این خانه‌ها را جذاب‌تر کرده آمیختگی و همبستگی هویت و اصول ساخت در معماری‌شان است. این خانه‌ها معمولاً بر اساس دوران تاریخی یا موقعیت جغرافیایی و بر اساس هویت فرهنگی آن منطقه یا کشور طراحی شده‌اند.

انواع خانه‌ بر اساس نوع ساختمان و معماری

۱. خانه‌های مستقل در حومه شهر

70 درصد آمریکای‌ها در خانه‌های مستقل، خانه‌هایی کل فضای محوطه تماما متعلق به آنهاست زندگی می‌کنند. در حالی که به احتمال زیاد این نرخ در سایر کشورها به همان اندازه بالا نیست. در این الگو ساختمان یا خانه به هیچ وجه به خانه دیگری متصل نیست. ساختمان در محدوده ملک (زمین) خود قرار دارد و کاملاً مجزا از سایر خانه‌های اطراف بنا شده است. بیشتر خانه‌های به این سبک در حومه شهرهای آمریکای شمالی واقع شده‌اند. نمونه چنین خانه‌هایی در دهکده ساحلی بندر انزلی به فور یافت می‌شود.

استقبال از این خانه‌ها که امکان داشتن حریم خصوصی بیشتر را محیا می‌کند پس از جنگ جهانی دوم دو چندان شد. در ان زمان بخاطر مهاجرت دسته جمعی به حومه شهر، ساخت و ساز خانه‌های مستقل از هم، رواج پیدا کرد. قبل از جنگ جهانی دوم، تنها ۱۳ درصد مردم در حومه شهر زندگی می‌کردند. تا سال ۲۰۱۰، نیمی از جمعیت ایالات متحده به حومه نشینی روی آوردند.

(بیشتر بدانید: رهن و اجاره خانه‌های مستقل در بهترین مناطق بندرانزلی)

۲. کاندو یا کانکس یا Condominium

احتمالا در ایران این واژه یاد‌آور اتاق‌های پیش ساخته کوچکی است که در پروژه‌های عمرانی زیاد به چشم می‌خورد اما وقع قضیه اینطور نیست. کانکس یا کاندو یکی از انواع خانه در میان بسیاری از سازه‌های مسکونی که در یک ساختمان یا مجموعه‌ای از ساختمان‌ها (مجتمع) در قطعه‌ای از زمین واقع شده است.

هر صاحب مشاع دارای یک واحد است، به این معنی که آنها صاحب خانه هستند. یک ساختمان کانکس توسط یک نهاد منتخب (هیئت مدیره) اداره می شود که به نمایندگی از همه صاحبان واحدها تصمیم می‌گیرد و به نوعی حامی منافع مناطق مشترک و زمین‌هایی است که کاندو در آن قرار دارد. این نهاد منتخب در رابطه با نگهداری، امور اجرایی ، مقررات و موارد دیگر تصمیماتی را می‌گیرد.

کاندو

اما خود این کانکس‌ها انواع مختلفی دارند مانند:

دوبلکس: کانکس دوبلکس به یک واحد آپارتمان دو طبقه اشاره دارد. این ترکیب از پیوستن دو واحد جداگانه و بازسازی آنها به یک واحد بزرگتر تشکیل می‌گردد. با این حال، برخی از آپارتمان‌های دوبلکس در ابتدا به عنوان خانه‌های دو طبقه ساخته می‌شوند.

تریپلکس: این نوع کاندو همان کاندو دوبلکس است اما به جای دو طبقه دارای سه طبقه است. اصطلاحات “دوبلکس” و “تریپلکس” به این واقعیت اشاره دارد که این املاک دو یا سه طبقه هستند. احتمالا خواستگاه این اصطلاح شهر نیویورک باشد. البته در کشورهای مختلف تفاوت عقیده در خصوص دوبلکس و تریبلکس وجود دارد. ( بررسی کنید: بهترین مناطق بندر انزلی برای خرید خانه‌های دولکس و تریبلکس کجاست؟)

۳. آپارتمان

شاید نام آشناترین نوع ملک مسکونی که در ایران هم بسیار رواج پیدا کرده و ساخت و ساز آن توسعه فزاینده‌ای را تجربه کرده همین آپارتمان است. لازم به توضیح اضافه نیست اما یک نکته شاید برایتان جالب باشد. در کشورهای غربی مخصوصا امریکا تفاوتی بین کاندو یا کانکس با اپارتمان وجود دارد.

علی‌الظاهر این ساختمان‌های تفاوت چندانی ندارند، بله اما مدیریت و مالکیت آنها متفاوت است. در کاندو تمام امور و حقوق بر عهده هئیت مدیره است و ساکنین واحد‌ها به طور مستقل امکان تصمیم‌گیری ندارند در صورتی که در اپارتمان‌ها وضع این چنین نیست که قاعدتا هر کدام مزایا و معایب خود را دارند.(بررسی کنید: اطلاعات فروش واحدهای مسکونی منحصربفرد در بلوار ساحل قو انزلی)

۴. Co-op یا خانه‌های تعاونی

این واحد‌های مسکونی از نظر ظاهری و عملکرد با یک آپارتمان یا کاندو مشابهت‌هایی دارد، اما شرایط مالکیت و امور قانونی آن کاملاً متفاوت است. در Co-op، هر نهاد یا شخصی که در تعاونی خرید می‌کند مالک واحد خاصی نیست. در عوض، آنها درصدی از سهم ساختمان را در اختیار دارند.

صاحبان تعاونی شبیه سهامداران کل ملک هستند. مزیت این نوع از املاک و سرمایه‌گذاری در آنها شاید تمایل تعاونی به افزایش سهم و حاشیه سود امن برای صاحبان سهم باشد. البته قوانین هر کشور و هر تعاونی می‌تواند توزان این مزیت را تحت تاثیر قرار دهد.

۵. ویلا شهرکی

یکی از رایج‌ترین انواع خانه‌ها، ویلاهای شهرکی هستند. این روزها بیشتر از هر وقت دیگری، مخصوصا در تبلیغات بنری، در وبسایت‌ها یا مسیر‌های جاده‌ای و پیامک‌های تبلیغاتی دیده می‌شوند.

اصولا ویلاهای شهرکی بر اساس یک بریف اجرایی و با توجه به مقیاس یا سیاست‌های طراح اصلی پیاده سازی می‌شوند؛ بنابراین هر شهرک با شهرکی دیگر متفاوت است. شهرک هوشمند ورینا در منطقه ازاد انزلی یکی از موفق‌ترین پروژه‌های محدوده منطقه آزاد بر همین مبناست. معمولا ساختمان‌ها در شهرک‌ها دو یا سه طبقه هستند و طراحی معماری آنها به صورت چند تیپ در محدوده شهرک تکرار می‌شوند.

به طور کل معماری هر تیپ و تفاوت آنها بر اساس ویژگی‌های رفاهی آن تعریف می‌شود. اساسا الگوهای ساخت و ویژگی‌های بصری آنها نیز شبیه به هم و در یک کلاس است. نکته جالب این است که بسیاری از سازندگان به هنگام طراحی، طیف خریداران، پرسونا و یا طبقه اجتماعی هدف را در الگوهای معماری درنظر می‌گیرند. (بررسی کنید: ویلاهای شهرکی مدرن ساحلی در منطقه آزاد بندر انزلی)

۶. بانگالو

«بانگالو» ظاهرا یک کلمه هندی‌ست که برای خانه‌های ویلایی کوچک به‌کار برده می‌شده و به نوعی از«خانه بنگالی» نشات گرفته است. سبک این خانه شاید بیشتر شبیه به یک کلبه تر و تمیز باشد. کوچک اما به دقت ساخته شده است. پنجره‌های نورگیر بسیار خوبی دارد و اگر کمی ارتفاع داشته باشد حتما ایوان خواهد داشت. ساخت این نوع خانه‌ها در ایالات متحده در اوایل قرن بیستم آغاز شد.

بانگالو

۷. خانه باغ یا Ranch-Style

اصولا رنچ استایل یک خانه در میان باغ یا مزرعه است. سبک این خانه به وسعت آن شهرت دارد که معمولا بزرگ هستند. سبک ساخت این خانه‌ها به سبک خانه‌های اسپانیایی نزدیک است. فضای وسیع و باز، مشخصه و مولفه بارز این سبک از خانه‌هاست.

۸. خانه روستایی، کلبه یا Cottage

کلبه و ساخت این نوع از منزل در انگلستان بسیار رایج بوده است. امروزه کلمه کلبه برای ما یادآور یک خانه کوچک در دل جنگل یا محدوده ساحل یا دشتی‌ست که برای تفریح انتخاب می‌شود. در گذشته معماری کلبه‌ها ترکیبی بود متشکل از خانه‌ای کوچک و محقر با سقف کاهگلی، سازه‌هایی از چوب و دیوارهای ضخیم همراه با یک اتاق.

Cottage خانه روستایی

جالب است بدانید که در اقدامی عجیب و کنایه آمیز، برخی از افراد ثروتمند از املاکی که برای تعطیلات اختصاص داده‌اند به عنوان “کلبه” یاد می‌کنند. به عنوان مثال، گاهی اوقات خانه‌های دیدنی نیوپورت که توسط بارون باربر ساخته شده «کلبه» نامیده می‌شوند، اگرچه آنها به هیچ وجه شبیه کلبه سنتی انگلیسی نیستند.

۹. کابین

در مورد تفاوت بین کابین و کلبه اجماع واقعی وجود ندارد. اگرچه یک کابین نشان دهنده یک زیبایی ساده، روستایی و مینیمالیستی است، اما کلبه، در استفاده فعلی از این کلمه، اغلب به یک خانه برای تعطیلات (تعطیلات در خانه‌های مجلل) تلقی می‌شود که البته در گذشته اینطور نبوده است.

کابین

کابین‌ها آراستگی و انسجام ساخت کلبه‌ها را ندارند. موقعیت ساخت آنها با کلبه‌ها کمی متفاوت است. مثلا غالب اوقات توی جنگل ساخته می‌شوند. ترکیب و هویت بصری کاملا روستایی دارند. شاید با دیدن عکس بالا بهتر درک کنیم که تفاوت اصلی کلبه و کابین در چیست.(بررسی کنید: جزئیات خرید خانه در استان گیلان با شرایط ویژه)

۱۰. آلونک چوبی یا کلبه ییلاقی (chalet)

کلمه «Chalet» یادآور سازه‌هایی سنتی‌ست که در گذشته دامداران گوسفند و بز در سوئیس از آن استفاده می‌کردند. امروزه این نوع کلبه‌ای ییلاقی معمولاً در مناطق کوهستانی واقع شده است. اکنون که اسکی یک ورزش محبوب در سطح جهانی است، چلت‌ها به منزلگاهی مطلوب با دسترسی عالی برای اسکی‌بازان محسوب می‌گردد. برای ساخت چلت‌ها به لحاظ فنی از الگوی خاصی پیروی می‌شود. به طور مثال سقف شیب دار و برجستگی‌های بلند برای جابجایی توده‌های برف از الزامات طراحی این خانه‌هاست.

chalet

۱۱. چند خانواده یا Multi-family

مولتی فمیلی‌ها یک ساختمان بزرگ با چند واحد هستند که به طریقی بهم مرتبط می‌شوند. بسیاری از خانواده‌ها ترجیح می‌دهند ساختمان‌های این چنینی برای تعطیلات طراحی و بنا کنند. این نوع از ساختمان‌ها انتخاب افرادیست که به صورت خانوادگی سفر می‌کنند. (پیشنهاد بررسی: بررسی انواع خانه ویلایی و تفاوت آنها در سبک، ساختار و نمای بیرونی)

۱۲. واحد همکف یا سوئیت کوچک

به احتمال بسیار زیاد واحد‌های همکف یا این سوئیت‌های کوچک بعدا در یک ساختمان بازطراحی می‌شوند. با افزایش قیمت املاک و کاهش توان خرید یا اجاره ملک مسکونی برای بسیاری از افراد، ایده زندگی در بخش همکف با یک بازنگری در معماری داخلی، گزینه‌ای مطلوب برای بسیاری از افراد شده است.

۱۳. باراندومینیوم

در ساده‌ترین تعریف باراندومینیوم ساختمانی بزرگ، یک دست و به صورت سازه‌ای فولادی‌ست که چندان در ایران رایج نیست. بیشتر شبیه یک انباری بزرگ است که معماری مسکونی بخش کوچکی از آن است. احتمالا توجه به تصویر باراندومینیوم درک موضوع را برای شما اسان‌تر کند.

باراندومینیوم

۱۴. Carriage یا خانه اصلی

این خانه‌ها که به coach houses شهرت دارند از نظر تاریخی، به دورانی برمی‌گردند که کالسکه‌ها رواج داشتند و اهالی خانه از ان استفاده می‌کردند. در طراحی این خانه‌ها فضای خاصی به مهمانان اختصاص داده می‌شده است.

خانه

۱۵. خانه متحرک یا mobile home

خانه متحرک یک سازه متحرک است که می‌توان آن را بکسل کرد، اما به طور کل برای بکسل‌های مکرر مانند وسیله نقلیه تفریحی طراحی نشده است. خانه‌های متحرک در کارخانه‌ها ساخته شده و امکان جابجایی و استقرار در نقاط مختلفی را دارند. این خانه‌ها ارزان قیمت هستند. بسیاری از افراد، فضای پارک موبایل و محل استقرار چنین سازه‌هایی را برای دوره‌ای مشخص اجاره می‌دهند. عمده تفاوت خانه‌های موبایلی با خانه‌های سیار همین سهولت جابجایی‌شان است. خانه‌های سیار براحتی با کامیونت جابجا می‌شوند در صورتی خانه‌های موبایلی این شرایط را ندارند.

خانه متحرک mobile home

۱۶. عمارت

عمارت خانه‌ای بزرگ و با شکوه است. جالب اینجاست که هیچ تعریف حقوقی در مورد وسعت یک خانه وجود ندارد تا بتوان آن را عمارت نامید. علاوه بر این، در صنعت املاک نیز اتفاق نظر وجود ندارد که عمدتا چه خانه‌ای را بایستی عمارت نامید. احتمالا نوع خاصی از معماری و ابعاد خارج از عرف (بزرگتر) را شاید بتوان به عمارت تشبیه کرد. اصطلاحی که خیلی سریع و صریح به تفاوت آشکار یک ملک با ملکی دیگر اشاره می کند.

عمارت چیست

۱۷. یورت

«یورت» اصطلاحی‌ست که برای بسیاری از آذری زبانان ایران نیز آشناست. ریشه این کلمه از مغولستان است. مغول‌ها اقوامی بودند که همواره  کوچ می‌کردند. از آنجا که یورت‌ها را می‌توان به راحتی بسته بندی و جابجا کرد، یک نوع ایده آل از انواع خانه برای مردم عشایر بوده و ساخت آنها نسبتاً ارزان است.

یورت خانه مغولی

یورت یک ساختار گرد با دیوار و سقف ساخته شده از پارچه ضد آب است. یورت‌های سنتی نسبتاً روستایی هستند. این موضوع از ظاهرشان قابل تشخیص است. یورت‌های سفارشی نسبتا فرم یا امکانات بهتر یا کاملتری دارند. بسیاری از افردا در آمریکای شمالی در طول سال در یورت زندگی کرده و بسیاری از افراد از آنها برای تعطیلات استفاده می‌کنند.

۱۸. قلعه

قلعه یکی از انواع غیر معمول خانه‌هاست که برای بسیاری از مردم ملکی رویایی‌ست. انواع مختلفی از قلعه‌ها وجود دارد. قلعه‌ها از اواسط قرون وسطی تا قرن نوزدهم رواج بسیاری داشتند. فلسفه ساخت اولیه آنها حفاظت از خانواده یا خانواده‌ها از حملات بود. در طول صدها سال ساخت قلعه‌ها، طراحی آنها بسیار تکامل یافت.

انواع خانه قلعه

۱۹. قصر یا کاخ

اصطلاح کاخ اغلب به جای قلعه مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما کاخ از این نظر متفاوت است که کارکرد اصلی‌ش فقط و فقط به منزله محلی برای اقامت یا سکونت است. آنها برای دفاع ساخته نشده‌اند. کاخ‌ها سازه‌های مجللی بودند که پادشاهان و اشراف را در خود جای داده بودند و اغلب امورات مربوط به حکومت و یا دولت از آنجا پیگیری یا رسیدگی می‌شد.

کاخ

۲۰. شاتو

Chateau یک از انواع خانه (نه یک ملک معمولی) و یک اصطلاح فرانسوی است که برای توصیف انواع کاخ‌ها استفاده می‌شود. این قصر‌های مجلل به لحاظ معماری قرابت زیادی به مورد قبل یعنی کاخ‌ها دارد و احتمالا تنها تفاوت آن محیط و معماری سازه‌هاست.

شاتو قصر فرانسوی معماری فرانسوی

۲۱. مانور

مانور نسخه انگلیسی قصر است.

مانور قصر انگلیسی

۲۲. خانه غار

غارها از گذشته محل و مامنی برای زندگی امن انسان‌ها بوده‌اند. این روزها در بسیاری از کشورها سبک خانه غار برای میزبانی میهمانان یا توریست‌ها باب شده است. این معماری به یمن طبیعت منطقه، و ریشه تاریخی آن با رویکردی نوین حفظ و توسعه داده شده است.

انواع خانه خانه غار

۲۳. کانتینر

یکی دیگر از انواع خانه، خانه‌های کانتینری مدرن هستند که به فراخور طراحی و محل استقرار بسیار جالب توجه‌اند. بسیاری از افراد به کمک متخصصین طراح بجای ساخت کلبه یا کابین‌ها در زمین‌ها یا محوط‌هایی که برای استراحت یا تعطیلات در نظر گرفته‌اند، یا برای استقرار موقت بخاطر وجود پروژه‌های عمرانی، از این روش بهره‌برده‌اند.

کانتینر

 

در پایان اگر علاقمند باشید می‌توانید برای مطالعه مقالات بیشتر در این خصوص به صفحه دکوراسیون و معماری مراجعه کنید. ضمن اینکه برای بازدید طیف متنوعی از املاک مسکونی و شرایط خرید ملک در انزلی کافی‌ست وارد صفحه اصلی سایت شوید.

پانویس:

  • startosphere
  • آخرین بروزرسانی در تاریخ ۶ مهر ماه ۱۴۰۱

بهمن فلاحی

نویسنده و مدیر ارشد محتوا در تحریریه «خانه انزلی»

5 دیدگاه

  1. آرام
    1401-05-16
    | پاسخ
    | پاسخ

    عالی بود. سپاس

    • بهمن فلاحی
      1401-05-18
      | پاسخ
      | پاسخ

      وقت بخیر
      خوشحالیم که مطلب براتون مفید بوده.
      پیروز باشید

  2. سلنا
    1401-08-07
    | پاسخ
    | پاسخ

    خیلی خوب بود.تشکر💖🙏

    • بهمن فلاحی
      1401-08-07
      | پاسخ
      | پاسخ

      درود بر شما
      خوشحالیم که مطلب برای شما مفیده بوده.

      پیروز باشید

  3. رهگذر
    1401-11-18
    | پاسخ
    | پاسخ

    سلام لطفا یک مقاله بروز در مورد ریز و هزینه ساخت خانه ساده در حاشیه شهر که البته اصولی باشه ولی با هزینه کم ساخته بشه و نه تشریفاتی منتشر کنید خدا ازتون راضی باشه.

ارسال دیدگاه