کپک دیوار، علل تشکیل آن و ۷ اقدام برای از بین بردن قارچ

1403-01-30
2 دیدگاه
کپک دیوار، علل تشکیل آن و ۷ اقدام برای از بین بردن

کپک دیوار یکی از رایج‌ترین مشکلات خانه‌های ویلایی و برخی از خانه‌های آپارتمانی

است. این پدیده یک نوع مشکل قارچی محسوب می‌شود. کپک دیوار در شهرهایی مثل انزلی که سطح رطوبت آن بالاست در برخی از خانه‌ها بدل به یک معزل شده است. کپک دیوار معمولا به رنگ سیاه بوده و عمولام در جاهای مرطوب رشد می‌کند.

به باور برخی کارشناسان کپک سیاه یا کپک دیوار به دلیل ضعف برودت هوا، رطوبت بالا و حبس شدن هوا مرطوب و برخی آلودگی‌های داخلی ایجاد می‌شود. به طور کلی هاگ‌های کپک همه‌ جا هستند و هزاران هزار از آنها در اتمسفر زمین پخش است. بارزترین نشانه‌های کپک در خانه لکه‌های سیاه، سفید یا سبز کُرک‌مانند روی دیوار‌ها و بوی نا و رطوبت و کپک‌زدگی است.

در این مطلب به طور کامل به مشکل کپک دیوار، علل تشکیل آن خواهیم پرداخت. همچنین بررسی خواهیم کرد که چطور می‌توان کپک دیوار را از بین برد؟

کپک دیوار یا کپک سیاه چیست؟

کپک دیوار یک نوع پدیده مضر قارچی است. کپک‌ دیوار عمدتا در مناطق مرطوب، فضای داخلی خانه، پشت کمد‌ها، گوشه‌های دیوار، پایین تخت، سرویس‌های بهداشتی و جاهایی که رطوبت زیادی دارند، تشکیل می‌شوند. این قارچ‌ها و کپک‌ها در مکان‌هایی از خانه که تهویه مناسب ندارند و معمولا خیس و یا مرطوب هستند، به وجود می‌آیند.

به طور کلی تهویه و برودت هوا در شکل‌گیری و یا رفع این پدیده مضر بسیار اهمیت دارد. ساکنین خانه حتما باید منشا ایجاد رطوبت را شناسایی کنند. بسیاری از افراد معمولا در طول زمان متوجه تشکیل این کپک‌ها نمی‌شوند. اساسا وجود کپک‌های دیوار در خانه با وضعیت تغییر رنگ آن ناحیه و با بوی بسیار بد همراه است.

وجود کپک دیوار در خانه علاوه بر بوی بد، خطرات و مشکلات زیادی نظیر به وجود آمدن آلرژی‌های پوستی، احتمال ابتلا به بیماری‌های تنفسی و … را به همراه دارد.

بیشتر بدانید: خرید آپارتمان با وام بانکی در انزلی

چه عواملی سبب تشکیل کپک دیوار می‌شوند؟

کپک دیوار نوعی قارچ است که به آن قارچ میکروسکوپی گفته می‌شود. همانطور که گفته شد تشکیل این نوع قارچ در مکان‌هایی که بسیار مرطوب‌اند رایج است.

باید به این نکته مهم توجه داشت که که کپک سیاه تولید مثل می‌کند. این پدیده قارچی، هاگ‌های خود را در فضای اطراف پخش کرده و به این شکل در سایر بخش‌های خانه فراگیر می‌شود. این هاگ‌ها گاها در رنگ‌های سبز، خاکستری، قرمز و آبی مشاهده می‌شود. به طور کلی این قارچ‌ها برای سلامت بدن بسیار مضر هستند. جالب است بدانید که کپک دیوار می‌تواند ظرف چند ساعت به بخش‌های مختلف منزل تکثیر شود.

علاوه بر سرویس‌ بهداشتی و حمام، هر مکانی که حالتی محبوس داشته و ضعف برودت هوا دارد، مستعد شکل‌گیری و رشد کپک دیوار است. محیط با تهویه نامناسب و فضای تاریک یک فضای ایده‌ال برای تشکیل کپک سیاه است.

همچنین فعالیت‌های عادی روزانه که تداوم دارند و می‌توانند رطوبت ایجاد کنند از عوامل بسیار مهم ایجاد این پدیده‌اند. حمام کردن و آشپزی، باعث ایجاد بخار شدید می‌شوند. حبس هوا در گوشه‌ها، فضاها و بخش‌هایی که درگیر رطوب هستند یک محیط مستعد برای رشد کپک‌ها محسوب می‌شود.

یکی دیگر از علت کپک دیوار نوعی هاگ می‌باشد. این نوع هاگ در هوا شناور است و ما با چشم نمی‌توانیم آن را ببینیم. این نوع هاگ در محیط و در هوای آزاد وجود دارد و اگر آن محیط نمناک باشد، احتمال رشد قارچ در آن بالا خواهد بود.

بیشتر بدانید: طبقه اول آپارتمان: انتخاب و سکونت در این طبقه خوب است یا بد؟

آیا کپک سیاه به سلامتی ما آسیب می‌رساند؟

بله کپک دیوار و مخصوصا کپک سیاه می‌تواند عوارضی داشته باشند. بدنام‌ترین کپک در این زمینه Stachybotrys chartarum است که معمولاً به عنوان کپک سیاه شناخته می‌شود.

طبق آخرین داده‌های مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC) که در سال 2022 منتشر شد، قرار گرفتن در معرض کپک سیاه با طیف وسیعی از مشکلات تنفسی از جمله سرفه، خس‌خس سینه و تشدید علائم آسم مرتبط است. در موارد شدید، می‌تواند باعث بیماری‌های جدی‌تری مانند پنومونیت با حساسیت بیش از حد، یک بیماری التهابی ریه شود.

علاوه بر این، یک مطالعه جامع که در مجله معتبر Environmental Health Perspectives در سال 2021 منتشر شد، ارتباط قوی بین قرار گرفتن طولانی مدت در معرض کپک سیاه و افزایش خطر ابتلا به برخی اختلالات عصبی، مانند اختلالات شناختی و از دست دادن حافظه را نشان داد.

شایان ذکر است که همه کپک‌های موجود بر روی دیوارها به اندازه کپک سیاه خطرناک نیستند، اما بسیاری از گونه‌ها هنوز هم می‌توانند باعث واکنش‌های آلرژیک، مشکلات تنفسی و سایر مشکلات سلامتی شوند، به‌ویژه در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند یا شرایط تنفسی از قبل موجود دارند.

به طور خلاصه، جدیدترین شواهد آماری به وضوح نشان می دهد که کپک سیاه و سایر کپک های داخلی باید به عنوان خطرات بالقوه سلامتی جدی گرفته شوند و برای به حداقل رساندن قرار گرفتن در معرض و خطرات مرتبط با آن، اصلاح سریع توصیه می‌شود.

بررسی کنید: خرید ویلا در دهکده ساحلی بندرانزلی با قیمت ویژه

راه حل‌های جلوگیری و ازبین بردن کپک دیوار

برای از بین بردن آنها روش‌های شیمیایی زیادی وجود دارد. در ادامه این مطلب به برخی ساده‌ترین و بهترین روش جلوگیری و از بین بردن کپک دیوار خواهیم پرداخت. این موارد شامل:

۱. شناسایی منبع رشد کپک دیوار

ابتدا باید منبع رشد کپک دیوار را شناسایی کنید. اغلب کپک‌های دیوار و قارچ‌ها در نواحی مرطوب تشکیل می‌شوند. در صورت عدم شناسایی منبع رطوبت و رفع قطعی آن، تمیز کردن این کپک هیچ فایده‌ای ندارد. پاک کردن موقت بوده و مجدد سبب رشد قارچ‌ها خواهد شد.

یکی از مهم‌ترین اقداماتی باید در نظر داشته باشید ایجاد یا امکان تهویه در محیط مرطوب و محبوس است. قبل از استفاده از هر متریال شیمیایی حتما بخش‌هایی درون منزل که در آنها کپک تشکیل شده را یک شبانه روز یعنی ۲۴ ساعت خشک نگه دارید تا تمام کپک‌ها از بین بروند. پس این سه نکته مهم:

  • شناسایی محل رطوبت
  • خشک نگه‌داشتن برای ۲۴ ساعت
  • ایجاد تهویه، مانند باز گذاشتن پنجره

۲. بررسی تمام دیوارهای در معرض خطر

حتما بررسی کنید و ببینید که این پدیده سیاه قارچی تا چه عمقی از دیوار نفوذ کرده‌ است؟ شاید نیاز به تراشیدن آن قسمت، خشک کردن و بتنه‌کاری وجود داشته باشد. این اقدام را جدی بگیرد. این محدوده پس از تراش یا سنباده‌کاری باید خشک خشک شود.

اندازه‌گیری سطح کپک یکی از عوامل بسیار مهم است. اگر پاک‌سازی به درستی انجام نشود عملیات شما هیچ فایده‌ای نخواهد داشت. حتما کمدها، کتابخانه، فضای پشتی آنها، گوشه‌ها، فضاهای تاریک و تنگ را به دقت بررسی کنید. عملیات پاکسازی باید دقیق و کامل انجام شود تا این قارچ‌ها مجدد تکثیر نشوند.

۳. ساخت ترکیب‌های خانگی ضد کپک

برخی از افراد برای از بین بردن کپک دیوار از ترکیب‌های شیمیایی و طبیعی استفاده می‌کنند مانند:

  • استفاده از سرکه سفید برای پاک سازی دیوار
  • استفاده از رزین پس از پاک‌سازی دیوار
  • استفاده از وایتکس (برای افرادی که حساسیت‌های تنفسی دارند توصیه نمی‌شود)

۴. رنگ کردن بعد از پاکسازی

بعد از اینکه کپک دیوار را تمیز کردید، بهتر است تمام آن قسمت را که کپک زده بود را رنگ کنید. به احتمال بسیار بالا مواد شیمیایی موجود در رنگ‌ها سبب جلوگیری از کپک زدن مجدد می‌شود. احتمالا اگر هنوز بر روی سطح مورد نظر باکتری‌هایی وجود داشته باشد با رنگ کردن به طور کامل از بین می‌روند. رنگ‌های روغنی و رنگ‌هایی از جنس لاتکس برای انجام این کار بسیار مناسب هستند.

۵. برای لباس‌های خیس فکر اساسی کنید

خشک کردن لباس خیس بر روی شوفاژ یا بخاری یک عامل پنهان برای شکل‌گیری کپک است. علاوه بر این کار می‌تواند به دلیل استفاده از شوینده‌ها مشکلات تنفسی ایجاد کند، زمینه توسعه و تکثیر کپک را رقم خواهد زد. برای خشک کردن لباس‌ها از فضای بیرونی منزل یا خشک‌کن‌ ماشین لباس‌شویی و یا بخش‌های اختصاصی تراس استفاده کنید. در صورتی که مجبور به خشک کردن در فضای داخلی هستید حتما پنجره یا مسیر برودت هوا را باز بگذارید.

۶. برای تمیز کردن کپک دیوار حتما ماسک بزنید

پنجره‌ها را باز بگذارید. برای پاک کردن کپک دیوار حتما از دستکش و ماسک استفاده کنید. ماسک باعث می‌تواند مانع از ورود کپک و هاگ‌های موجود در آن محیط به دستگاه تنفسی‌تان شود. از روپوش استفاده کنید. علاوه بر این برای اینکه کپک‌ها را جمع کنید، باید از کیسه‌ محکم استفاده نمایید تا بعد از جمع آوری کپک‌ها آن را به سرعت به بیرون از خانه ببرید.

پس از تمیز کردن محیط و سطحی که دچار کپک زدگی شده بود، باید تمامی وسایلی را که در معرض این آلودگی قرار گرفته‌اند را نیز حذف نمایید. در غیر اینصورت احتمال اینکه دوباره این پدیده قارچی منتشر شود بالاست. برای مثال اگر کوسن، مبلمان، کمد و … دچار کپک زدگی شده باشند، باید به جای تمیز کردن، آنها را دور بیندازید. با دور انداختن آنها شاید کمی ضرر و زیان مالی ببینید اما مطمئن باشید که ضرر و زیان کپک خیلی بیشتر از آن است.

۷. راه حل‌های صنعتی

استفاده از چسب‌های نشت گیر یکی از راهکارهای صنعتی است که می‌تواند جلوی نشتی لوله‌ ها را بگیرد. شما با استفاده از این چسب‌ها دیگر احتیاجی به تعویض لوله‌ها ندارید. این چسب‌ها مقاومت بالایی در مقابل حرارت ۲۱۸ درجه سانتیگراد دارند. آنها در اندازه و کیفیت‌های متفاوتی به بازار عرضه می‌شوند. از این رو قیمتشان نیز با یکدیگر متفاوت است. برای مثال کم قیمت‌ترین آنها بای محصولی است که اندازه‌ای برابر ۵ سانتی‌متر در ۱.۸ متر دارد.

علاوه بر چسب‌های نشتگیر استفاده از محصولات ضد قارچ جهت جلوگیری از کپک دیوار نیز بسیار مناسب است. این محصولات ضد قارچی در دسته‌های دفع کننده‌های قارچ، محصولات متوقف کننده رشد قارچ، ضدعفونی کننده‌ها، گچ ضد قارچ و رنگ ضد قارچ به بازار عرضه و ارائه می‌گردند. برای جلوگیری و از بین بردن این کپک‌ها و قارچ‌ها استفاده از الکل با خاصیت و درصد بالا نیز یک راهکار است.

به طور کلی اسپری‌های ضد قارچ و کپک موجود در بازار نسبت به کاربردشان قیمت زیادی ندارند و معمولا در حجم ۷۵ میلی لیتر ارائه می‌شوند. رنگ‌های ضد قارچ یا همان رنگ‌های نانو نیز خاصیت ضد باکتری، قارچ و کپک را دارند و در حجم ۲۰ لیتر در بازار موجود می‌باشند.

بررسی کنید: دکوراسیون و تاثیر نور در محیط خانه، چرا روشنایی مهم است؟

جمع‌بندی

  • کپک دیوار یکی از رایج‌ترین مشکلات خانه‌های ویلایی و برخی از واحدهای آپارتمانی است.
  • این پدیده یک نوع مشکل قارچی محسوب می‌شود.
  • کپک دیوار معمولا به رنگ سیاه بوده و عمولام در جاهای مرطوب رشد می‌کند.
  • کپک سیاه یا کپک دیوار به دلیل ضعف برودت هوا، رطوبت بالا و حبس شدن هوا مرطوب و برخی آلودگی‌های داخلی ایجاد می‌شود.
  • به طور کلی هاگ‌های کپک همه‌ جا هستند و هزاران هزار از آنها در اتمسفر زمین پخش است.
  • بارزترین نشانه‌های کپک در خانه لکه‌های سیاه، سفید یا سبز کُرک‌مانند روی دیوار‌ها و بوی نا و رطوبت و کپک‌زدگی است.
  • تهویه و برودت هوا در شکل‌گیری و یا رفع این پدیده مضر بسیار اهمیت دارد.
  • ساکنین خانه حتما باید منشا ایجاد رطوبت را شناسایی کنند.
  • بسیاری از افراد معمولا در طول زمان متوجه تشکیل این کپک‌ها نمی‌شوند.
  • وجود کپک دیوار باعث به وجود آمدن آلرژی‌های پوستی، احتمال ابتلا به بیماری‌های تنفسی می‌شود.
  • بدنام‌ترین کپک در این زمینه Stachybotrys chartarum است که معمولاً به عنوان کپک سیاه شناخته می‌شود.
  • یکی از مهم‌ترین اقداماتی باید در نظر داشته باشید ایجاد یا امکان تهویه در محیط مرطوب و محبوس است.
  • حتما بخش‌هایی درون منزل که در آنها کپک تشکیل شده را یک شبانه روز یعنی ۲۴ ساعت خشک نگه دارید.
  • اندازه‌گیری سطح کپک یکی از عوامل بسیار مهم است. اگر پاک‌سازی به درستی انجام نشود عملیات شما هیچ فایده‌ای نخواهد داشت.
  • استفاده از سرکه سفید برای پاک سازی دیوار اثربخش است.
  • استفاده از رزین پس از پاک‌سازی دیوار اثربخش است.
  • استفاده از وایتکس (برای افرادی که حساسیت‌های تنفسی دارند توصیه نمی‌شود)
  • بعد از پاکسازی دیوار را رنگ کنید. مواد شیمیایی موجود در رنگ‌ها سبب جلوگیری از کپک زدن مجدد می‌شود.
  • خشک کردن لباس خیس بر روی شوفاژ یا بخاری یک عامل پنهان برای شکل‌گیری کپک است.
  • حتما از دستکش و ماسک استفاده کنید.
  • از رنگ‌های ضد قارچ یا همان رنگ‌های نانو نیز خاصیت ضد باکتری، قارچ و کپک استفاده کنید.

در پایان، می‌توانید برای مطالعه مقالات بیشتر در این خصوص به صفحه دانستنی‌های دکوراسیون مراجعه کنید. علاوه بر این، برای بررسی خرید ملک در شهر انزلی کافی‌ست از طریق لینک وارد صفحه اصلی سایت شوید. اگر علاقمند باشید از طریق صفحه معرفی بهترین محله‌های انزلی می‌توانید با سایر خیابان‌ها و محلات این شهر مانند: دهکده ساحلی بندرانزلی، خیابان پاسداران، بلوار ساحل قو، بلوار معلم، بلوار اطبا و برخی دیگر از مناطق آشنا شوید. در این صفحه اطلاعات جامعی را از محلات انزلی کسب خواهید کرد.

بهمن فلاحی

نویسنده و مدیر ارشد محتوا در تحریریه «خانه انزلی»

2 دیدگاه

  1. حاتم منفرد
    1403-02-01
    | پاسخ
    | پاسخ

    مورد ارزشمندی را درج کردید
    که برای ساکنین مناطق رطوبتی شمال کشور کارایی زیادی دارد

ارسال دیدگاه