بررسی انواع خانه ویلایی و تفاوت آنها در سبک، ساختار و نمای بیرونی

1400-06-20
4 دیدگاه
انواع خانه ویلایی

ویلا یا vill به زبان ساده به ساختار و ساختمانی مسکونی اتلاق می‌گردد. در توصیفی آسان می‌توان آن را به مکانی برای سکونت با طراحی ویژه یا معمولی، به طوری که از چهار طرف به بیرون دید یا نما داشته باشد نسبت داد. اساسا این نوع از خانه را در فضایی ییلاقی، ساحلی، کوهستانی و نقاط مطلوب شهری می‌سازند. در بیشتر کشور‌ها ساخت ویلاها منوط به اختصاص فضای ساختمانی برای ساخت و ساز است و شاید در برخی نقاط اجازه ساخت این نوع خانه در داخل شهر وجود نداشته باشد. اصولا قوانین کشورها در خصوص ساخت و فروش ویلا متفاوت است.

اینطور که پیداست، جریان ساخت و ساز ویلاها از روم باستان شروع شده است. در آن دوران افرادی که در طبقات بالای جامعه آن زمان روم بودند صاحب ویلا می‌شدند یا به نحوی امکان ساخت ویلا را در بهترین نقاط داشتند. ویلاها عموما دارای باغ‌های وسیعی بودند که البته پس از فروپاشی امپراتوری روم با تلاش‌های کلسیا نوع کاربری این املاک تغییر کرد و کم کم به حالت صومعه درامده و به تملیک کلیسا در امد. اگرچه بعد از گذشت سال‌ها این تغییر مجدد دگرگون شد و همان روال قبلی را در پیش گرفت.

در ایران خودمان خانه‌های ویلایی معمولا و بیشتر در خطوط ساحلی کشور، مثل سواحل دریای خزر و استان‌های شمالی مثل گیلان و مازندران و برخی نقاط جنوب کشور به چشم می‌خورد. اگرچه جریان ساختمان‌سازی در ایران قدیم و جدید دستخوش تحولاتی شده اما در یک تعریف ساده اتلاق ما از خانه‌های ویلایی همان خانه‌هایی‌ست که به یمن فضا و محیط اطراف خود مثلا محیط ساحلی، ییلاقی و کوهستانی طراحی و مورد استفاده قرار گرفته‌اند.

عموما برداشت ما از خانه‌های ویلایی محدود به همین ساختمان‌های رایجی‌ست که میبینیم اما در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع خانه ویلایی و تفاوت آنها در سبک، ساختار و نمای بیرونی بپردازیم که عمدتا ریشه در فرهنگ و معماری غربی دارند.

۱. ویلا به سبک کیپ کد

اولین خانه‌های ویلایی به سبک کیپ کد در قرن ۱۶ میلادی ساخته شده‌اند. سازندگان آنها از کلبه‌های کاهگلی انگلستان الهام گرفته بودند. این خانه‌های ویلایی با سقف‌های با شیب تند و دودکش‌های بزرگتر ساخته شده بودند تا زمستان‌های سرد شمال شرقی را تحمل کنند. وجود پنجره‌های بزرگ در جای جای دیوار وشیروانی در این طراحی به چشم می‌خورد. به‌نظر می‌رسد که اکثر Cape Codهای امروزی پس از جنگ جهانی دوم ساخته شده‌اند. این نوع از خانه‌ها اولین سبکی بودند که در توسعه مسکن با قیمت متوسط ساخته و پرداخته شدند.

ویلا به سبک کیپ کد

۲. ویلا کلونیال

در قرن ۱۶، زمانی که معماری کلونیال شکل گرفت، به دلیل تنوع ساکنان اولیه آمریکایی، تغییرات زیادی در سبک این بنای ویلایی وجود داشت. معماری کلونیال یکی از انواع خانه ویلایی به دلیل تقارن معروف است، اغلب با پنجره‌های کرکره‌ای با فاصله یکنواخت مشخص می‌شود. اتاق‌های خواب، ستون‌ها و دودکش‌ها نیز به طور مساوی متناسب با یک ترکیب دقیق قرار گرفته‌اند.

ویلا کلونیال

۳. ویلا به سبک معاصر

بسیاری از افراد برای درک معماری معاصر و مدرن با چالشی روبرو هستند که می‌توان به طور جداگانه در مقاله‌ای تحت عنوان تفاوت سبک مدرن و معاصر آن را بررسی کرد. با این حال،  سبک معاصر به سبک‌های ساختمان امروزی اشاره دارد، که می‌تواند در طراحی و ظاهر متفاوت باشد. هر دو سبک از نظر ظاهر در داخل و خارج به هم شبیه هستند‌، اما خانه‌های معاصر تمایل به تأکید بر بهره‌وری انرژی‌، ساختار پایدار، دریافت مقدار زیادی نور طبیعی و استفاده از مواد غیر سمی بازیافتی دارند.

۴. ویلا ییلاقی

خانه‌های سبک ییلاقی و ویلاهای به سبک سنتی از جنبش هنر، سنت و صنایع دستی متولد شده‌اند. در این طراحی، تأکید بر مصالح طبیعی، چوب، سنگ و آجر است. طراحان این سبک عموما ایوان‌های جلویی وسیع و سقف‌های کم ارتفاع معمولی را در این طراحی گنجانده‌اند. نمونه نوع خانه‌ها را می‌توانید در شهرک دهکده ساحلی ببینید. طرح طبقه باز داخلی دارای مبلمان داخلی، شومینه‌های بزرگ و تیرهای نمایان است.

۵. کلونیال هلندی

ساخت ویلاهای کلونیال هلندی نیز در اوایل قرن ۱۶ آغاز شده بود. این خانه‌ها به عنوان یکی از انواع خانه ویلایی، ابتدا فقط یک اتاق برای مهاجران اولیه آمریکایی داشت. این سبک به راحتی توسط سقف پهن گامبرل تشخیص داده می‌شود. معمولاً دارای اتاق خواب، پنجره‌هایی که معمولا نرگیر هتسند و یک کاپوت تزئینی بر روی ورودی جلویی دارد. این سبک همچنین ممکن است دارای یک درب دو طرفه هلندی باشد که در اصل برای جلوگیری از ورود حیوانات به خانه استفاده می‌شده، علاوه بر اینکه به برودت هوای داخل خانه نیز کمک می‌کرده است.

کلونیال هلندی

۶. کلونیال فدرال

سبک کلونیال فدرال، که به عنوان adam style نیز شناخته می‌شود، به نوعی از سبک کلاسیک رومی الگو گرفته است. مشابه کلونیال گرجی، سبک کلونیال فدرال با افزودن قسمت‌هایی با ارتفاع متفاوت به طرفین ساختمان و تمایل به ترکیب تزئینی بیشتر نسبت به سایر سبک‌های کلونیال قابل تشخیص است. خانه‌های سبک فدرال به عنوان یکی از انواع خانه ویلایی، اغلب از آجر ساخته می‌شوند.

نمای نمای جلوی ویلا با ظریف‌کاری‌های ماهرانه، ستون‌های بلند و پله‌های منحنی بزرگ که به ورودی منتهی می‌شود، عناصری‌اند که مفهوم ثروت را آشکارا در طراحی خود گنجانده‌اند. یک پنجره بیضوی معمولاً بالای درب قرار دارد و پنجره‌های مستطیلی بلند به طور متقارن در دو طرف درگاه قرار گرفته‌اند.

کلونیال فدرال

۷. خانه ویلایی به سبک فرانسوی

این سبک از خانه ویلایی‌ها با الهام از املاک روستاهای فرانسه، پس از جنگ جهانی اول به آمریکا رونق گرفت و جذابیت تزئینی و جلوه‌هایی چشم‌نواز را با خود به همراه داشت. با وجود تحولات در ساخت و ساز‌های همچنان در بسیاری از نقاط جهان و حتی در ایران در برخی نقاط طراحی خانه‌های ویلایی به سبک فرانسوی مورد توجه بسیاری از طراحان است. (بررسی کنید: فروش ویلاهای ساحلی به سبک فرانسوی در منطقه آزاد انزلی)

خانه ویلایی به سبک فرانسوی

۸. کلونیال گرجستانی

رایج ترین نوع از انواع خانه ویلایی کلونیال، کلونیال گرجستانی است. این ویلایی با نوع فدرال یک تفاوت اشکار دارد و آن سادگی در معماری و ساخت است. مانند همه سبک‌های کلونیال، سبک گرجی نیز بر تقارن دقیق تمرکز دارد. این ویلایی به طور معمول به شکل جعبه و با پنجره ‌ایی که معمولاً به تعداد پنج قاب تعبیه و با کرکره تزئین شده است. این سبک همچنین دارای یک درب ورودی روکش دار در زیر تاج نمای بیرونی‌ست که معمولاً توسط ستون‌های ساده و گاهی مسطح قاب بندی شده است. ( بررسی کنید: فروش ویلا به سبک کلونیال در شهرک دهکده ساحلی انزلی)

خانه کلونیال گرجستانی

۹. سبک یونانی

با الهام از معماری و دموکراسی یونانی، سبک ویلایی یونانی در آمریکا در سال‌های ۱۸۳۰ و ۱۹۴۰ رونق گرفت. ستون‌ها و پایه‌های بلند، نمای بیرونی با گچ رنگ شده، شکل متقارن، ساختار ستون‌ها و نمای خارجی جسورانه همه عناصر اصلی این سبک هستند.

ویلا به سبک یونانی

۱۰. ایتالیایی

سبک ویلاهایی ایتالیایی یک مشخصه بارز دارند؛ ظاهر بسیار زیبا و گیرا که براساس قادعه ساخت از خانه‌های ایتالیایی الگو گرفته است. بیشتر این ویلاها بین اواسط تا اواخر قرن ۱۸ ساخته شده‌اند. نمای ظاهری زیبا، قرنیزهای پنجره، درها و ایوان‌ها به راحتی نماینگر سبک خانه‌های ایتالیایی هستند. در نمای این خانه‌ها، در ارتافع نزدیک سقف پنجره‌های گرد طراحی شده، ورودی‌های ستون دار و پنجره‌های مستطیل شکل با دقت بالایی طراحی و بکار رفته‌اند. (بررسی کنید: فروش ملک به سبک ایتالیایی در مکنطقه تربگوده بندر انزلی)

ویلا ایتالیایی

۱۱. ویلایی به سبک مدیترانه‌ای

این سبک از خانه‌های ویلایی همانطور که از نامش پیداست تحت تاثیر ساختمان‌سازی در مناطق مدیترانه‌ای بوده است. این سبک ساختمانی از سال ۱۹۱۸ تا ۱۹۴۰ در ایالات متحده بسیار محبوب شد. خانه‌ها بر اساس سبک سنگی و قدیمی، با سقف کاشی قرمز، طاق‌ها و سطوح گچی طراحی شده‌اند. طی سال‌های اخیر این طراحی مجددا رونق گرفته و دارای بسیاری از عناصر اصلی طراحی، از جمله رواق یا ایوانگاه، بالکن و جزئیات زینتی مانند درهای چوبی سنگین و کاشی‌های چند رنگ است. (بررسی کنید: فروش املاک مسکونی به سبک ساحلی در منطقه بلوار ساحل قو)

ویلایی به سبک مدیترانه‌ای

۱۲. معماری مدرن قرون وسطایی

معماری مدرن قرون وسطی که از ایده ها، طرز فکر و سبک آینده نگر ساخته شده است، از سال ۱۹۴۵ تا ۱۹۸۰ شکوفا شد. این سبک به‌واسطه فضای مسطح، پنجره‌های شیشه‌ای بزرگ و زمین باز مشخص می‌شود‌، بر بازسازی، طراحی ساده و ادغام یکپارچه طبیعت متمرکز شده است. جنگ جهانی دوم مصالح جدیدی مانند فولاد و تخته سه لا را در خط معماری و طراحی قرار داد و به روشهای جدید تفکر در مورد زندگی مسکونی کمک کرد.

معماری مدرن قرون وسطایی

۱۳. ویلا مدرن

سبک مدرن و سبک معاصر معمولاً با هم اشتباه گرفته شده و یا به اشتباه یک سبک محسوب می‌شوند. معماری مدرن به طراحی الهام گرفته از جنبش هنری تاریخی مدرنیسم اشاره دارد. بیشتر نمونه‌های کلاسیک معماری مدرن بیش از 50 سال قدمت دارند. به همین سبب تشخیص خانه‌ای به سبک مدرن را از خانه‌ای با سبک معاصر کمی ساده‌تر می‌کند. فضاهای نشیمن باز، خطوط هندسی تمیز با بیش‌ترین عملکرد، عناصر کلیدی این سبک هستند. (بیشتر بدانید: تاریخچه طراحی داخلی خانه، خاستگاه آن و معرفی ۷ طراح افسانه‌ای)

ویلا مدرن

۱۴. نئوکلاسیک

سبک نئوکلاسیک نشان دهنده معماری یونان و روم است که با تناسبات و زیبایی کلاسیک خود شناخته می‌شود. در اوایل قرن بیستم، ساختمان‌ها و دانشگاه‌های دولتی از مفهوم نئوکلاسیک در طراحی خود استفاده کردند. خانه‌هایی که به این سبک ساخته شده‌اند به وضوح نشانگر ثروت مالکین آن بودند. تقارن، ستون‌های بلند، درهای پیچیده و پنجره‌هایی با فاصله یکسان همه عناصر کلیدی این سبک هستند. مشهورترین نمونه آن مونتیچلو توماس جفرسون در ویرجینیا است.

۱۵. اسپانیایی

مهاجران مدیترانه‌ای با طراحی خاص خود از اروپا و معماری بومی آمریکا سبک‌های مختلف این نوع از خانه‌ها را ایجاد کردند. Mission revival یکی از مشهورترین کلیساها است که با الهام از کلیساهای اسپانیایی و توسط مبلغان کلیسا در اوایل قرن 20 ساخته شده است. معماری اسپانیایی به طور معمول دارای کاشی‌های سفالی سقفی ، ایوان‌های طاق‌دار، راهروهای طاق‌دار، ستون‌های مربع شکل و برج‌های ناقوس و همچنین پنجره‌های چهار ورقه‌ای به شکل گل هستند.

ویلا اسپانیایی

۱۶. تودور

سبک تودور که از انگلستان سرچشمه گرفته است، یکی از شناخته شده‌ترین سبک‌های خانه است. تودورها که بیشتر به خاطر سقف‌های شیب‌دار و چند جداره و قاب چوبی تزئینی نیمه چوبی شناخته می‌شوند، بیشتر در نیمه اول قرن 20 در محله‌های مستقر ساخته شده‌اند. سقف‌های شیب‌دار برای آب و هوای بارانی و برفی مناسب است، به همین دلیل بسیاری از این خانه‌ها را می‌توان در غرب میانه و ساحل شرقی یافت. (بررسی کنید: فروش املاک مسکونی به سبک تودور در استان گیلان)

سبک تودور که از انگلستان

 

۱۷. ویکتوریایی

معماری ویکتوریایی یکی از انواع خانه ویلایی بین سال‌های 1830 تا 1910 تحت سلطنت ملکه ویکتوریا ظاهر شد و شامل سبک‌های فرعی مانند احیای گوتیک، ایتالیایی، امپراتوری دوم ، ملکه «آن»، سبک چوب، سبک رومانِسک (معماری رومی‌وار) و سبک زونا می‌شود. خانه‌های ویکتوریایی که بیشتر از نظر زیبایی شناخته شده‌اند، دارای طراحی پیچیده‌تری با طراحی تزئینی، رنگ‌های روشن، ایوان‌های بزرگ، شکل نامتقارن و خطوط سقف چند وجهی هستند. (پیشنهاد مطالعه: اگر قصد خرید ملک دارید حتما این نکات حقوقی را یادداشت کنید)

انواع خانه ویلایی ویکتوریایی

در پایان اگر علاقمند باشید می‌توانید برای مطالعه مقالات بیشتر در این خصوص به صفحه مقالات دکوراسیون و معماری مراجعه کنید. پیشنهاد می‌کنیم برای بازدید از بهترین موقعیت‌های خرید و فروش ملک در انزلی سر به صفحه اصلی سایت بزنید.

پانویس:

  •  HGTV
  • آخرین بروزرسانی در تاریخ ۱۰ مهر ۱۴۰۱

بهمن فلاحی

نویسنده و مدیر ارشد محتوا در تحریریه «خانه انزلی»

4 دیدگاه

  1. جاوید کشاورز ابطحی
    1400-06-21
    | پاسخ
    | پاسخ

    هر کی به این مقاله و مطلب قبلی نگاهی بندازه فکر کنم مثل من به این فکر می‌افته که چطور ما تا به الان نه تونستیم معماری ایرانی رو تقویت، ترویج یا توسعه بدیم، از طرفی حتی نتونستم از این نوع معماری اقتباس کنیم که واقعا زیباست و حیرت‌انگیز. چرا نباید اینجور بسازیم یا داشته باشیم! واقعا جای تعجب داره که اینهمه ساخت و ساز داره انجام میشه اما هیچ سلیقه‌ای در کار نیست! هر چه هست معماری باسمه‌ای و درپیت و زشت و انگار ادمها دارن از زیبایی محروم میشن یا به غلط تعبیرشون اینه معماری زیبا یعنی لوکس بودن یعنی طلایی یعنی سیاه کاذب یعنی برق زدن یعنی اضافه کاری…هر کسی به این عکسا نگاه بندازه بنظرم باید از خودش بپرسه چرا چنین ساخت و سازهایی انجام نمیشه؟ ایا فقط صرف هزینه تمام شده یه ساختمون باعث میشه سازنده بیخیال بشه؟ من که اینطور فکر نمیکنم…

    • بهمن فلاحی
      1400-06-24
      | پاسخ
      | پاسخ

      درود بر شما جناب کشاورز
      قطعا عوامل متعددی در این موضوع دخیل هستند. خیلی خوشحالیم که مطلب برای شما مفیده بوده. همراهی شما باعث افتخار ماست.

      برقرار باشید

  2. سپنجا
    1401-09-15
    | پاسخ
    | پاسخ

    حرف نداشت ️

    • بهمن فلاحی
      1401-09-25
      | پاسخ
      | پاسخ

      درود بر شما
      خوشحالیم که این مطلب براتون مفید بوده.

ارسال دیدگاه