تفکیک املاک: قوانین، شرایط، تفاوت‌ها و مرجع قانونی برای تفکیک

1401-01-09
23 دیدگاه
تفکیک املاک

تفکیک به معنای تقسیم املاک یا یک ملک (منظور مال غیر منقول) به بخش‌ها یا سهم قابل تمیز از هم است. تفکیک ملک برخلاف افراز ملک می‌تواند اقسام مختلفی از املاک و مستغلات را شامل شود. پس فرقی ندارد که ملک مشاع یا در وضعیت عادی باشد. تفکیک املاک یکی از مهم­ترین مسائلی است که در بحث حقوقی خرید و فروش املاک با آن روبه رو هستیم. این اقدام در نهایت منجر به تنظیم صورت مجلس تفکیکی خواهد شد.

در تفکیک ملک توجه به بحث مالکیت ضروری ست. اگر مالکیت بر ملکی تماما به یک نفر تعلق داشته باشد به ملک مورد نظر «مفروز» و در صورت «متعلق بودن ملک به چندین نفر» آن را به عنوان «ملک مشاع» می­‌شناسیم. واضح است که دردسرهای حقوقی در املاک مشاع بسیار بیش­تر از ملکی است که سند مالکیت آن تنها به یک نفر تعلق دارد.

در بحث ملک مشاع ممکن است دو یا چند نفر به خواست خود ملکی را به صورت شراکتی با هم خریداری کرده باشند، یا در شرایطی مانند تقسیم ارث، مالکیت آن به چند نفر اختصاص پیدا کرده باشد. در این مورد است که موضوع تفکیک املاک اهمیت پیدا می­‌کند و به یکی از چالش­‌های حقوقی در حوزه خرید و فروش املاک و مستغلات یا دعاوی حقوقی تبدیل می‌­شود.

در این مطلب به طور کامل به مبحث تفکیک املاک خواهیم پرداخت و مهم‌ترین پرسش‌های این موضوع اعم از تعاریف، تفکیک عرصه و اعیان، موضوعیت در شرایط افراز، و همچنین یک نمونه متن را بررسی خواهیم کرد.

تفکیک املاک و انواع آن

تفکیک در لغت به معنای جدا کردن است. تفکیک املاک یعنی تبدیل یک ملک به چند قطعه و با مشخصات معلوم که طبق صورت مجلس تفکیکی معین می‌گردد. تفکیک املاک هم در خصوص ملک مشاع و هم در خصوص ملک مفروز می‌تواند موضوعیت داشته باشد. به طور کل، تفکیک مستغلات به منظور معامله (فروش) قطعات تفکیکی، اخذ سند رسمی مالکیت برای هر یک از قطعات تفکیک شده و یا تقسیم ملک مشاع میان مالکان (مثلا در مواردی که ملک به ارث رسیده یا مشترک خریداری شده) انجام می‌گیرد.

به طور خلاصه تفکیک املاک در موارد متنوعی موضوعیت دارد از جمله:

  • تفکیک به صورت عرصه، منظور به قطعات کوچک‌تر
  • تفکیک به صورت اعیان، در املاک اپارتمانی
  • تفکیک اراضی دولتی، خصوصی و امثالهم
  • تفکیک برای اراضی حریم خارج از شهر و یا داخل حریم شهر
  • تفکیک برای اراضی کشاورزی و امثالهم

نکته: بر اساس ماده 106 آیین نامه قانون ثبت اسناد و املاک:

در مواردی که مطابق ماده ۱۰۴ سند مالکیت جدید داده می شود بر اساس مقررات هزینه قانونی سند مالکیت جدید دریافت خواهد شد. درصورتی که املاک بعد از ثبت در دفتر املاک به قطعات مفروزه یا آپارتمان تفکیک شود در صورت درخواست مالک یا مالکین اداره ثبت مطابق صورت مجلس تفکیکی یکی از قطعات را در زیر ثبت ملک و بقیه را در صفحه یا صفحات دفتر جاری یا دفتر متمم ثبت نموده و با ابطال سند مالکیت اولیه درمورد هر یک از قطعات مفروزه یا آپارتمان ها سند مالکیت تفکیکی و جداگانه صادر خواهد شد.

(بیشتر بدانید: شرایط دریافت وام مسکن با نرخ جدید برای خریداران خانه).

تفکیک عرصه به چه معناست؟

عرصه به معنای زمینی است که ساختمان یا بنا بر روی آن ساخته شده است. در موضوع تفکیک عرصه ملک به دو یا چند قطعه تقسیم می­‌شود. به گونه‌­ای که این قطعات دیگر در محدوده فیزیکی هم نباشند و مسائل حقوقی آنها نیز از هم جدا گردد. مقصود اینکه هر یک از قطعات به صورت قطعه‌­ای مستقل شناخته شود.

موضوع اصلی و پر اهمیت در بحث تفکیک ملک، دریافت سند مالکیت مجزا برای هر یک از قطعات است.این مورد درباره املاک مشاع نیز ضروری به نظر می­رسد. مالکین با دریافت صورت مجلس تفکیکی و حضور در دفتر اسناد رسمی می­‌توانند تقسیم نامه ملک مشاع را دریافت کنند.

تفکیک عرصه به خواست مالکان یک ملک و با درخواست از شهرداری برای در یافت نقشه تفکیک پلاک صورت می­‌گیرد. این نقشه مصوبه مربوط به ماده 101 قانون شهرداری است که به فرد درخواست کننده ارائه شده و یک نسخه از آن توسط شهرداری برای اداره ثبت فرستاده می‌­شود. یک نقشه بردار و یک نفر نماینده با بازدید از ملک و مطابقت نقشه شهرداری با سند مالکیت صادر شده و در صورت نبود مغایرت صورت جلسه تفکیکی صادر خواهد شد.

قانون اصلاح ماده (101) قانون شهرداری:

ادارات ثبت اسناد و املاک و حسب مورد دادگاه‌ها موظفند در موقع دریافت تقاضای تفکیک یا افراز اراضی واقع در محدوده و حریم شهرها، از سوی مالکین، عمل تفکیک یا افراز را براساس نقشه‌ای انجام دهند که قبلاً به تأیید شهرداری مربوط رسیده باشد.

نقشه‌ای که مالک برای تفکیک زمین خود تهیه نموده و جهت تصویب در قبال رسید، تسلیم شهرداری می‌نماید، باید پس از کسر سطوح معابر و قدرالسهم شهرداری مربوط به خدمات عمومی از کل زمین، از طرف شهرداری حداکثر ظرف سه ماه تأیید و کتباً به مالک ابلاغ شود.

بعد از انقضاء مهلت مقرر و عدم تعیین‌تکلیف از سوی شهرداری مالک می‌تواند خود تقاضای تفکیک یا افراز را به دادگاه تسلیم نماید. دادگاه با رعایت حداکثر نصابهای مقرر در خصوص معابر، شوارع و سرانه‌های عمومی با أخذ نظر کمیسیون ماده (5)، به موضوع رسیدگی و اتخاذ تصمیم می‌نماید.

نکته: تفکیک عرصه شامل: تفکیک عرصه معمولی و تفکیک عرصه اعیانی است. در مورد روستاها (براساس بند 10 ماده 69 قانون تشکیلات)، تفکیک زمین، احداث بنا و … زیر نظر شخص دهیار انجام می‌گیرد.

بیشتر بدانید: دهکده ساحلی بندرانزلی کجاست و چگونه می‌توان در آنجا ملک خرید؟

تفکیک اعیان به چه معناست؟

اعیان، بنا یا ساختمانی است که بر روی عرصه ساخته شده است. تفکیک اعیان فقط در معنای تقسیم آپارتمان به کار نمی­‌رود. مثال:‌ اگر چند خانه ویلایی یا مغازه به صورت جدا بر روی یک زمین (عرصه) هم ساخته شده باشند، به دلیل عرصه مشترک، مفهوم تفکیک املاک برای آنها صادق است.

یک مجتمع را در نظر بگیرید. برای تفکیک اعیان صاحب ملک درخواست خود را به دفتر اسناد رسمی داده و از طریق این دفاتر و به همراه گواهی پایان کار به اداره ثبت فرستاده می­‌شود. صورت مجلس تفکیکی در این حالت بعد از اخذ گواهی عدم تجاوز ملک به حریم مجاور و دریافت گواهی مبنی بر مالکیت درخواست دهنده و طی مراحل اداری صادر می‌گردد.

برخلاف تفکیک عرصه که بعد از تقسیم، قطعات هیچ ارتباط حقوقی و فیزیکی با یکدیگر نخواهند داشت، در تفکیک اعیان حتی اگر مساحت و حدود مشخص و تعیین شده باشد، باز ارتباط فیزیکی بخش‌­ها کاملا جدا و منفک از هم نخواهد بود.

در همین رابطه بخوانید: مفهوم عرصه و اعیان؛ نکات مهم درباره این موضوع در معاملات املاک

محدودیت‌های تفکیک املاک

طبق قانون افراد می‌تواند برای تفکیک املاک اقدام کنند. اما در پاره‌ای از موارد محدودیت‌هایی وجود دارد. مهم‌ترین محدودیت‌ها در این‌باره شامل موارد زیر است:

  • اگر ملکی تعداد طبقات آن از حد مجاز (طبق تعاریف قانونی هر منطقه) بیشتر باشد تفکیک ممنوع است.
  • اگر ملکی در محدوده صنعتی باشد تفکیک به قطعات کمتر از ۱۰۰۰ متر مربع ممنوع است.
  • تفکیک در محدوده صنعتی به قطعات زیر ۱۰۰۰ متر شرط تشخیص دارد که در صلاحیت کمیسیون مشاغل مزاحم است.
  • تفکیک اراضی در حوزه بهداشتی به کلی ممنوع است.
  • تفکیک اراضی در حوزه بهداشتی از طریق کمیسیون ماده 5 شورای عالی شهرسازی فقط در شرایط خاص امکانپذیر است.
  • برای تفکیک اراضی و احداث هرگونه بنا قوانین محلی یا منطقه‌ای می‌تواند ارجح قرار گیرند.

بیشتر بدانید: همه چیز درباره کمیسیون ماده ۱۰۰ و ماده ۹۹

حد نصاب تفکیک زمین مسکونی و کشاورزی

  • حداقل سطح تفکیک برای ساختمان‌های مسکونی در تراکم زیاد: ۱۵۰ متر مربع است.
  • حدنصاب تفکیک اراضی در مناطق مسکونی با تراکم کم: حداقل مساحت ۳۳۰ متر مربع است.
  • حدنصاب تفکیک حوزه‌های مسکونی با تراکم متوسط: پس از رعایت تعریضی ۲۰۰ متر مربع تعیین شده است (ضوابط طرح جامع).
  • حداقل نصاب تفکیک اراضی در حوزه مسکونی مناطق آزاد شده (محدوده ۲۵ ساله) ۳۳۰ متر مربع است.
  • حداقل مساحت قطعات تفکیک اراضی با کاربری تجاری، براساس مقررات طرح تفصیلی ۳۰۰ متر مربع تعیین گردیده است (ضوابط و مقررات طرح جامع).
  • حداقل نصاب تفکیک در حوزه های صنعتی پس از رعایت بر اصلاحی ۱۰۰۰ متر مربع است.
  • تفکیک باغات و اراضی کشاورزی در داخل و خارج محدوده شهرها ممنوع است (در حال حاضر براساس رای دیوان اداری ابطال گردیده).
  • تفکیک اراضی وقفی به نفع شهرداری‌ها ممنوع است.

بیشتر بدانید: حد مجاز ساخت بنا در زمین زراعی چقدر است؟ قوانین چه می‌گوید؟

شرایط لازم برای تفکیک املاک

‌مطابق ماده 154 قانون ثبت اسناد و املاک (اصلاحی 1365/04/31):

دادگاه‌ها و ادارات ثبت اسناد و املاک باید طبق نقشه تفکیکی که به تایید شهرداری محل رسیده باشد نسبت به افراز و تفکیک کلیه اراضی واقع در محدوده شهر‌ها و حریم آن‌ها اقدام نمایند و شهرداری‌ها مکلفند بر اساس ضوابط طرح جامع تفصیلی یا هادی و دیگر ضوابط مربوط به شهرسازی نسبت به نقشه ارسالی از ناحیه دادگاه یا ثبت ظرف دو ماه اظهار نظر و نظریه کتبی را ضمن اعاده نقشه به مرجع ارسال‌کننده اعلام دارند. در غیر این صورت دادگاه‌ها و ادارات ثبت نسبت به افراز و تفکیک راساً اقدام خواهند نمود.

بیشتر بدانید: برای مشارکت در ساخت آپارتمان به چه موارد مهمی باید توجه کنیم؟

فرق افراز ملک با تفکیک املاک

در افراز طرح دعوا علیه شریک برای تقسیم ملک مشترک در زمانی است که میان شرکا اختلاف وجود دارد. براساس ماده 598 قانون مدنی هر شریک در هر زمان می­‌تواند درخواست تقسیم مال مشترک را ارائه دهد در صورتی­ که ممنوعیت قانونی برای تقسیم مال وجود نداشته باشد.

ترتیب تقسیم آن است که اگر مال مشترک مثلی باشد به نسبت سهام شرکاء افراز می‌شود و اگر قیمتی باشد بر حسب قیمت تعدیل ‌می‌شود و بعد از افراز یا تعدیل در صورت عدم تراضی بین شرکاء حصص آنها به قرعه معین می‌گردد. (ماده 598 قانون مدنی)

مهم‌ترین تفاوت‌ها از این قرار است:

  • تفکیک در مورد املاک مشاع و یا غیرمشاع قابل اجراست و ملکی که تنها یک مالک دارد نیز می­‌تواند این درخواست را ارائه دهد. اما افراز مربوط به ملک مشاع بوده و باید حتما مالکیت چندگانه داشته باشد.
  • در تفکیک املاک نسبت سهم هر مالک مورد اهمیت نیست و فقط سهم هر یک از شرکا در بخش مشترک رعایت می­‌شود. اما در افراز نسبت سهم هر مالک مهم است.
  • درخواست تفکیک املاک توسط اداره ثبت انجام و به آن رسیدگی می‌­شود. اما افراز هم در اداره ثبت اسناد و هم در دادگاه باید رسیدگی شود.
  • در مورد تفکیک ملک تنها دریافت صورت مجلس تفکیکی کافی بوده اما در در مورد درخواست افراز نیاز به صدور رای در دادگاه است.
  • تفکیک با رضایت کل شرکا انجام می‌شود، اما در افراز معمولا دعوی مالکین موضوع درخواست افراز قرار می‌­گیرد.
  • تفکیک املاک یعنی تقسیم ملک میان مالکین آن، اما افراز به معنای خارج شدن سهم هر مالک از حالت اشتراکی و تقسیم آن است.
  • در تفکیک ملک سهم تمام مالکان مشخص و از حالت مشاع خارج می­‌شود، اما در بحث افراز فقط سهم مالکی که درخواست حق داده جدا شده و باقی ملک به صورت مشاع باقی می‌­ماند.

بیشتر بدانید: موضوع قدرالسهم چیست و به طور کل به چه نکاتی باید توجه کنیم؟

صورت مجلس تفکیکی چیست؟

گواهی یا سندی است مبنی بر تفکیک یک مال غیر منقول. بر این اساس و بر طبق صورت مجلس تفکیکی می‌توان برای قطعات کوچکتر و تفکیک شده سند دریافت نمود. هر ملک یا مال غیر منقولی که به صورت مشاع باشد برای تفکیک سند به این صورت مجلس نیاز دارد.

ابطال صورت مجلس تفکیکی بعد از صدور و قبل از ثبت آن امکان پذیر است. درخواست ابطال یا اصلاح آن تا زمانی امکانپذیر است که سند رسمی صادر نشده باشد.

پیشنهاد بررسی: خرید املاک و مستغلات با شرایط ویژه در منطقه آزاد بندر انزلی

مرجع قانونی برای درخواست تفکیک

وفق ماده 150 الحاق شده به قانون ثبت اسناد و املاک، مرجع صالح برای رسیدگی به درخواست تفکیک املاک، اداره ثبت اسناد و املاک محل وقوع ملک است.

هر‌گاه نسبت به ملکی از طرف مالک یا قائم‌مقام او تقاضای تفکیک شود این تقاضا به اداره ثبت ارسال می‌گردد و در تقاضانامه باید ارزش مورد تفکیک بر اساس ارزش معاملاتی روز تعیین شود و هزینه تفکیکی به قرار ده هزار ریال، دویست ریال از طرف ذی‌نفع بر اساس مبلغ مزبور قبلاً پرداخت گردد. مبنای وصول هزینه تفکیک ارزش معاملاتی روز خواهد بود. هر چند بهای معامله بیش از ارزش معاملاتی روز باشد.

در پاره‌ای موارد پیش می‌اید که بعضی از مالکین ملک مشاع قصد تفکیک ملک دارند اما دیگر مالکین راضی به تفکیک نیستند. در چنین وضعیتی گاها حل موضوع به‌واسطه «افراز» نیز امکانپذیر نیست. احتمالا رسیدگی به این چنین منازعاتی در صلاحیت دادگستری است.

(بیشتر بدانید: نحوه رسیدگی به املاکی که در طرح‌های شهرداری و عمرانی قرار دارند چگونه است؟)

جمع‌بندی

  • تفکیک به معنای تقسیم املاک یا یک ملک (منظور مال غیر منقول) به بخش‌ها یا سهم قابل تمیز از هم است.
  • تفکیک ملک برخلاف افراز ملک می‌تواند اقسام مختلفی از املاک و مستغلات را شامل شود.
  • فرقی ندارد که ملک مشاع یا در وضعیت عادی باشد.
  • تفکیک مستغلات به منظور فروش قطعات، اخذ سند رسمی مالکیت و یا تقسیم ملک مشاع انجام می‌گیرد.
  • تفکیک املاک هم در خصوص ملک مشاع و هم در خصوص ملک مفروز می‌تواند موضوعیت داشته باشد.
  • در افراز طرح دعوا علیه شریک برای تقسیم ملک مشترک در زمانی است که میان شرکا اختلاف وجود دارد.
  • هر ملک یا مال غیر منقولی که به صورت مشاع باشد برای تفکیک سند به این صورت مجلس نیاز دارد.
  • طبق صورت مجلس تفکیکی می‌توان برای قطعات کوچکتر و تفکیک شده سند دریافت نمود.
  • حداقل سطح تفکیک برای ساختمان‌های مسکونی در تراکم زیاد: ۱۵۰ متر مربع است.
  • حدنصاب تفکیک اراضی در مناطق مسکونی با تراکم کم: حداقل مساحت ۳۳۰ متر مربع است.
  • حدنصاب تفکیک حوزه‌های مسکونی با تراکم متوسط: پس از رعایت تعریضی ۲۰۰ متر مربع تعیین شده است (ضوابط طرح جامع).
  • حداقل نصاب تفکیک اراضی در حوزه مسکونی مناطق آزاد شده (محدوده ۲۵ ساله) ۳۳۰ متر مربع است.
  • مرجع صالح برای رسیدگی به درخواست تفکیک املاک، اداره ثبت اسناد و املاک محل وقوع ملک است.
  • طبق قانون افراد می‌تواند برای تفکیک املاک اقدام کنند. اما در پاره‌ای از موارد محدودیت‌هایی وجود دارد.

در پایان، می‌توانید برای مطالعه مقالات بیشتر به صفحه دانستنی‌های معاملات ملکی مراجعه کنید. علاوه بر این، برای بررسی بهترین و مجهزترین واحدهای اپارتمانی در بندر انزلی و بازدید از  فایل‌های فروش املاک و مستغلات موسسه خانه انزلی کافی‌ست از طریق لینک اقدام کنید.

(آخرین بروزرسانی در ۱ آذر ۱۴۰۲)

بهمن فلاحی

نویسنده و مدیر ارشد محتوا در تحریریه «خانه انزلی»

23 دیدگاه

  1. بهزاد ابراهیم‌پور
    1401-02-26
    | پاسخ
    | پاسخ

    ضرورت تفکیک املاک برای بسیاری از افراد ابهاماتی داره اما این مقاله کامل بود. ممنون از محتوای خوبتون.

    • بهمن فلاحی
      1401-02-27
      | پاسخ
      | پاسخ

      درود بر شما
      خوشحالیم که مطلب برای شما مفید بوده.
      پیروز باشید

  2. امیرمحمد
    1401-08-03
    | پاسخ
    | پاسخ

    باسلام
    قصد خرید زمین خارج از محدودی دارم اما تفکیک نشده هنوز ولی سند تک برگ داره
    از شما راهنمایی میخواستم
    ممنون میشم کمکم کنید آیا میشه زمینی که هنوز تفکیک نشده سند های مجزا برایش باشد.؟ اونم سند تک برگ؟
    استان کرمان

    • سپیده راستجو حرفه
      1401-08-05
      | پاسخ
      | پاسخ

      درود بر شما
      ممنون از اینکه با ما در ارتباط هستید
      در رابطه با سوال شما باید عرض کنیم که خیر، امکانش نیست، زمین باید حتما تفکیک شده باشد، در غیر این صورت خرید شما به صورت مشاع خواهد بود، یعنی در واقع درصدی از متراژ کل را خریداری نموده‌اید.
      موفق باشید.

  3. عزیزی
    1401-09-23
    | پاسخ
    | پاسخ

    سلام زمینی مسکونی خریده ام سند شش دانگ عرصه و عیان توی سند قید شده شمالا به کوچه ۱۰متری اما کوچه درواقع ۸متری می باشد و حالا شهرداری میگوید باید یک متر عقب نشینی کنم. درصورتی ک سند شش دانگ دوسال پیش صادر شده. میخواهم پروانه ساخت بگیرم حالا چه کنم

    • مینا پرسایی
      1401-10-03
      | پاسخ
      | پاسخ

      با سلام. ممنون از ثبت دیدگاهتان.
      در رابطه با سوال شما؛ طرح تفضیلی شهری در سال 1401 ابلاغ شده و اگر پروانه‌ای دریافت کنید، در زمان اخذ پایان‌کار، عقب‌نشینی لحاظ خواهد شد.

  4. سید مهدی
    1401-10-10
    | پاسخ
    | پاسخ

    سلام وقت شما بخیر و تشکر از شما،
    میبخشید لطفا راهنمایی میفرمایید برای تفکیک زمین بین دو نفر چه نکاتی از نظر تقسیم عادلانه مهم است.
    زمین حدود ۱۵ متر بر دارد و سهم ها بصورت ۴۵ و ۵۵ هست.
    آیا براساس درصد سهم باید بر هم تقسیم شود؟
    متشکرم

    • مینا پرسایی
      1401-10-20
      | پاسخ
      | پاسخ

      سلام دوست عزیز.
      بله. درصد سهم در تقسیم بندی ملاک است؛ اما تقسیم‌بندی باید به گونه‌ای انجام شود که بر زمین از حد مشخص کمتر نشود تا کیفیت زمین نیز حفظ گردد. به طور مثال اگر بر زمین از 8 متر کمتر باشد، برای ساخت مناسب نخواهد بود.

      با تشکر از ثبت نظرتان در سایت خانه انزلی

  5. سینا
    1401-11-12
    | پاسخ
    | پاسخ

    با سلام وخسته نباشید
    یه ملک200 متری تفکیک شده توسط شهرداری خریداری نموده ام و مسکونی وقابل ساخت است اما سند ندارد و در مخزر خانه قرار بنام بنده انتقال بشه چطور باید مشخص بشه این ملک متعلق به چند نفر یا وارثی نباشه ؟
    آیا ملک که در مخزر خانه برابر ابلاغیه تفکیک شهرداری انتقال میشه مشخص میشه مالک اصلی ملک چه کسی است و دیگه نیاز به تحقیق نیست ؟

    • سپیده راستجو حرفه
      1401-11-18
      | پاسخ
      | پاسخ

      سلام
      روز بخیر دوست عزیز
      در خصوص این پرسش باید عرض کنیم که اگر ملک دارای پلاک ثبتی باشد، باید از طریق اداره ثبت املاک پیگیری بفرمایید. و یا اگر خرید خود را با فروش‌نامه انجام دادید، باید بر مبنای اعتماد و استشهاد محلی به نتیجه برسید.
      پایدار و پیروز باشید.

  6. داود
    1402-01-01
    | پاسخ
    | پاسخ

    سلام وقت بخیر
    یک قطعه ۵۰۰ متری از ۱۰۵۰۰ متری خریداری کردم باسند تک برگ و تفکیک شده که دور تا دور زمین اصلی جواز دیوار و برق مصرفی دارد .میتونم از جهاد جواز کانکس برای زمین خودم بگیرم و هیچکدام از قطعات دیوار ندارند.و اگر هر مالک دیگری در اون زمین ی کانکس برای زمین خودش بذاره جهاد میتونه ایراد بگیره یا نه

  7. مطهره
    1402-02-06
    | پاسخ
    | پاسخ

    سلام…یه زمین گرفتم ۱۵۰متر خانه ساختم…مساحت کل زمین ۷۵۰متره و داخل زمین دوتا ویلا یکی همین ۱۵۰ متر بقیه هم اون..حالا واسه سند بخوام درخواست بدم ماده ۱۰۱ تعلق میگیره اخه سند ششدانگ وعرصه واعیان داره

    • مینا پرسایی
      1402-02-14
      | پاسخ
      | پاسخ

      سلام دوست عزیز. وقت بخیر
      در مورد مطلبی که فرمودید باید خدمتتان عرض کنیم، اعیانی که قدیمی باشد را می‌توان به عنوان زیربنا معرفی کرد. اما اعیان جدید اگر در سند قید نشده باشد، مشمول ماده 100 می‌گردد. در صورتیکه بتوانید اثبات نمایید که هر دو سازه قدیمی بوده و از مدتها قبل در زمین موجود بوده اند، می‌توان بدون مشکل اقدام به اخذ سند نمود.
      با تشکر از ارسال دیدگاهتان در وب‌سایت خانه انزلی.

  8. حسینی
    1402-03-07
    | پاسخ
    | پاسخ

    سلام
    در خواست راهنمایی دارم
    زمینی ۶۰۰۰ سال ۵۱ به صورت سه دانگ از ۶ دانگ به مساحت ۳۰۰۰ متر سند خورده بنده ۴۰۱ این سه دانگ راخریدم ۵۰۰ بنا قبل از قانون اراضی سال ۷۴ با ۲۵۰ متر استخر و حدود ۲۰۰ متر محوطه سازی دارد میخاستم بدونم آیا شامل ماده ۱۰۱ تفکیک ارضی شهرداری میشه یا خیر
    ممنونم اگه راهنمایی کنید

    • مینا پرسایی
      1402-03-09
      | پاسخ
      | پاسخ

      دوست عزیز، سلام.
      با توجه به اینکه ضوابط شهرداری هر چند سال یک بار مورد بازبینی و تغییر قرار می‌گیرد، شما باید به شهرداری منطقه مراجعه فرموده و از کارشناسان مربوطه استعلام بگیرید.

      تشکر از شما بابت ثبت دیدگاهتان در وب‌سایت خانه انزلی

  9. نیک نفس
    1402-07-04
    | پاسخ
    | پاسخ

    سلام
    ما یک خانه ویلایی کلنگی داریم که ورثه ای هست. این خانه 364 متر هست و برش 15 متر می باشد. خواستیم تفکیکش کنیم گفتند نمیشه یک نفر گفت باید زمین ها 250 متر به بالا دربیاد یکی دیگه گفت باید برش 8 متر باشه. حالا نمی دونم راهی نداره بشه تفکیکش کرد؟

    • بهمن فلاحی
      1402-07-20
      | پاسخ
      | پاسخ

      درود بر شما
      در این خصوص حتما و در گام اول به مراجع قانونی و رسمی مانند شهرداری و واحدهای مربوطه مراجعه کنید.
      پیروز باشید

  10. جلال احمدی
    1402-09-27
    | پاسخ
    | پاسخ

    باسلام منزل مسکونی پدرم ۵۵۴متر بوده و بعدازفوت به من ۲۶۸مترو برادرم دویست وهشتاد وخوردی رسیده وبه هرکدام تکبرگ مشاع دادن چون تراکم منطقه۳۰۰مترهست
    اللن برادرم میخواد بفروشه و خریدارجدید میخواد سند بنام خودش بزنه ولی شهرداری میگه چون متراژکل بالای۵۰۰مترهست باید کارشناس بیاد و۱/۴ارزش ملک رو به شهرداری پرداخت کنید (طبق ماده ۱۰۱) آیا این کار شهرداری قانونی هست؟ یعنی اگر ارزش ملک من وبرادرم۲میلیارد بشه باید۵۰۰میلیون به شهرداری واریز کنیم؟

    • درود بر شما
      در بخش از قانون اصلاح ماده (101) قانون شهرداری چنین آمده:
      ماده (5) قانون تاسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران و اصلاحات بعدی آن
      تبصره 2 – در مورد اراضی دولتی. مطابق تبصره (1) ماده (11) قانون زمین شهری مصوب سال 1366 اقدام خواهدشد.
      تبصره 3 – در اراضی با مساحت بیشتر از پانصد مترمربع که دارای سند ششدانگ است شهرداری برای تامین سرانه فضای عمومی و خدماتی تا سقف بیست و پنج درصد (25 درصد) و برای تامین اراضی موردنیاز احداث شوارع و معابر عمومی شهر در اثر تفکیک و افراز این اراضی مطابق با طرح جامع و تفصیلی با توجه به ارزش افزوده ایجادشده از عمل تفکیک برای مالک. تا بیست و پنج درصد (25 درصد) از باقیمانده اراضی را دریافت می نماید. شهرداری مجاز است با توافق مالک قدرالسهم مذکور را براساس قیمت روز زمین طبق نظر کار شناس رسمی دادگستری دریافت نماید.
      تبصره 4 – کلیه اراضی حاصل از تبصره (3) و معابر و شوارع عمومی و اراضی خدماتی که در اثر تفکیک و افراز و صدور سند مالکیت ایجاد می شود. متعلق به شهرداری است و شهرداری در قبال آن هیچ وجهی به صاحب ملک پرداخت نخواهدکرد.
      در مواردی که امکان تامین انواع سرانه، شوارع و معابر از زمین موردتفکیک و افراز میسر نباشد. شهرداری می تواند با تصویب شورای اسلامی شهر معادل قیمت آن را به نرخ کار شناسی دریافت نماید.

      به جهت اینکه مسائل در امور ملکی گاها نیاز به بررسی دقیق‌تری دارند نمی‌توان مشخصا نظر داد. با توجه به این موضوع حتما از یک کارشناس زبده یا وکیل با تجربه در شهر خود که سبقه رسیدگی به امور ملکی دارند مشورت بگیرید.

  11. ناهید علیزاده
    1402-10-18
    | پاسخ
    | پاسخ

    بادرود ،مایلم ملک گلنگی با بر 13متر وطول 21متر وجمعا 283متر که حدود 1متر از بر عقب نشینی در کوچه 10متری دارد آیا از نظر قانونی میتوانم ملک رو به دوقطعه با بر6/5تقسیم کنم

    • درود بر شما
      به لحاظ فنی و آنچه در ساخت رواج دارد، ابعاد ۶.۵ متر چندان برای بهره‌برداری و ساخت مناسب نخواهد بود. در این خصوص حتما باید به شهرداری منطقه خود مراجعه کنید تا از ضوابط حاکم بر منطقه مطلع شوید. در صورت موافقت شهردای با ارزش‌گذاری ملک معمولا بیش از ۲۰ از ارزش کل ملک را به عنوان هزینه از شما اخذ خواهد نمود. برای دریافت اطلاعات دقیق و رفع هرگونه شبه در این‌باره به اداره مربوطه مراجعه نمایید.

      با تشکر

  12. رضا محمودی
    1402-11-19
    | پاسخ
    | پاسخ

    با عرض سلام و تشکر فراوان بابت پاسخگویی تخصصی به سوالات،
    به نظر شما آیا خرید یک آپارتمان ۳ طبقه که سند کلی تکبرگ دارد و سند تفکیکی ندارد، کاری منطقی است یا خیر؟
    چه خطرات احتمالی میتواند وجود داشته باشد؟ ضمنا آیا پروسه گرفتن سند تفکیکی برای آن خیلی زمان بر است؟خیلی ممنون
    خدا نگهدار

    • درود بر شما
      اگر آپارتمان ساخته شده در پهنه مسکونی باشد (طبق طرح جامع شهرداری)، می‌توان با سپری کردن مراحل اداری سند تفکیکی دریافت کرد. اما اگر فرضا کاربری زمین توریستی-گردشگری باشه این امکان وجود ندارد.
      برای دریافت جزییات دقیق‌تر بهتر این است به کارشناس شهرداری یا دفاتر فنی مهندسی مراجعه کنید.
      با تشکر از همراهی شما

ارسال دیدگاه