تالاب بندر انزلی: زیباترین مرداب ایران (مسیریابی + تصاویر + بخش‌های مهم)

1400-07-30
14 دیدگاه

تالاب بندر انزلی شگفت‌انگیزترین پهنه آبی ایران است. این مرداب، مهم‌ترین و یکی از بزرگ‌ترین زیستگاه‌های آبی ایران برای پرندگان مهاجر محسوب می‌شود. مرداب انزلی به واسطه تنوع زیستی گیاهان، حیوانات و مناظر بکر خود یکی از جذاب‌ترین گزینه‌ها برای گردشگران است. تالاب بندر انزلی تنوع زیستی منحصربفردی دارد. این مرداب در حدود ۲۰ هزار هکتار است. جالب است بدانید که مرداب انزلی در سال ۱۳۵۴ در فهرست تالاب‌های جهانی کنوانسیون رامسر ثبت شده است.

تالاب بندر انزلی در نوع خود کم نظیر بوده و علاوه بر پوشش گیاهانی مثل نیلوفر آبی، تراپا، مریم آبی یا مریم زیبا، علف هفت بند، پوتاموژتون شناور، دسپیرودلا و بسیاری دیگر، سالانه در فصول مختلف، میزبان طیف گوناگونی از پرندگان است. این پرندگان هر سال از نقاط مختلف و بسیار دور (کشورهای همسایه شمالی ایران و همجوار دریای خزر) به این مرداب می‌آیند. جالب است بدانید که شهر انزلی به دلیل جریان طبیعی همین تالاب و رگه‌های آبی‌ آن به دو بخش مهم انزلی و غازیان تقسیم شده است. بخش‌هایی که با وجود پل‌های تاریخی بندرانزلی همچنان بهم متصل مانده‌اند.

در این یادداشت به طور مفصل به تاریخچه مرداب انزلی، نقل قول‌های تاریخی، رودخانه‌های جاری، پوشش گیاهان و اکتشافات خواهیم پرداخت. علاوه بر این جزئیات مهمی را برای قایق‌سواری باهم مرور خواهیم کرد.

تاریخچه مرداب بندر انزلی

راوی تاریخ شفاهی انزلی، در صفحه ۱۶۱ تاریخ جامع چنین روایت کرده:

«آنچه مسلم است پس از سر بر آوردن باریکه خشکی انزلی و غازیان از دریا و پیشرفت خشکی از طرفین، منطقه وسیعی از آب‌ها از دریا جدا شده و در بخش جنوبی خشکی، پهنه آبی جدا افتاده است.»

با نگاهی گذرا به روایت‌های تاریخ شهر می‌توانیم ردپای مرداب انزلی را در متون به جامانده، از شارحان آن زمان انزلی پیدا کنیم. رابینو و لرد کرزن هر دو اشاراتی به تالاب کرده‌اند. رابینو مرداب را دریاچه می‌خواند، دریاچه یا مرداب انزلی. می‌نویسد:

 دریاچه یا خلیج انزلی به مقداری آب وسیع و ساکن اطلاق می‌شود. مرداب که از اب رودخانه‌های متعدد تشکیل می‌شود، به‌وسیله دو زبانه باریک شنی از سمت مشرق و مغرب از دریا جدا می‌گردد. اب مرداب جز در نزدیکی انزلی و میان‌پشته آرام و بی‌حرکت است. اما هنگام طوفان اب دریا وارد مرداب می‌شود.

قسمت بزرگ این مرداب در مشرق، خطی که رشت را به انزلی متصل می‌کند وسعت می‌گیرد. پهنای مرداب میانه دهانه رودخانه پیربازار و انزلی در حدود ۱۰ کیلومتر است. بزرگ‌ترین طول آن از جنوب شرقی به شمال غربی به ۳۰ کیلومتر می‌رسد. عمق آن از ۱.۲۵ تا ۲.۸۰متر تغییر می‌یابد.

 

لرد کرزن نیز اشاره می‌کند که:

«حاشیه دریای خرز با توده‌های شن به ارتفاع ۸ متر تا ۱۰ متر و پهنای ۲۰۰ تا ۴۰۰ متر با بادهای شمالی و شمال غربی رطوبت را به لبه جنوبی دریا می‌رساند. اراضی پشت این تپه‌های شن، رودخانه‌هایی را که از کوه‌ها سرچشمه می‌گیرند، بدینجا می‌رسند و چون راهی به دریا ندارند پس می‌زنند و با تلاق‌هایی به وجود می‌اورند همانند مرداب انزلی…»

پل غازیان مرداب انزلی

رابینو در سال ۱۹۰۶ – ۱۹۱۲ میلادی نام رودخانه‌هایی که به مرداب ختم می‌شدند را در یادداشت‌های خود اینگونه ذکر کرده است:

– در موازی: حسن‌رود، گورابجیر، راست خاله، تازه بکنده، شیجان رود یا خمام رود، روشن اب، جوکام، فورشکی، لله‌کا، بربانخاله، علی بکنده، گالش خیل، مبارک آباد، بیحار خاله و پیربازار.

– در تولم: شوراب گیلوا خاله، طالب خاله، باغبان خاله، ماشل خاله، گاز، گیشه، راسته خاله یا نوخاله، توراب خاله، هنده خاله، سیاه درویشان، لاکسار، سیاه وی، رکو و نرگستان.

– در گسکر: گولی خاله یا خاله کائی، نوکنده، بیجار خاله یا غره، تورابی، کیش خاله، بهیر و ویشه رودبار.

– در طالش دولاب: چشمه معاف، ترک رود، کچلم، شیله سر کچلک و صافخالنه و کپورچال رودهای کوچک.

– در فومن: چو مثقال، کنوس خاله، مریم خاله، کوله سر، بلگور تازه بکنده، اسپند و چکوور.

رودخانه‌های متصل به تالاب بندر انزلی

۱. سوسر روگا

در ابتدا نسبتا وسیع است ولی در اواسط که کم عرض شده عمق آن زیاد می‌گردد. طول این مسیر حدودا ۵.۵ کیلیومتر است. ضمنا سوسر روگا در غازیان از ابتدای مسیر به شدت آلوده است. و سال‌هاست که فاضلاب‌های شهری بدون توجه مسئولین و حتی ذره‌ای نگرانی به ان می‌ریزد (در همین رابطه: اجاره روزانه ویلا استخردار با چشم‌انداز مردابی در بندر انزلی).

۲. پیربازار روگا

پیربازار روگا (در گیلکی روگاه به معنای رودخانه است) معروف‌ترین رودخانه متصل به انزلی و اراضی مرداب است. پیربازار روگا در گذشته مسیر آبی مهمی بین شهر انزلی و شهر رشت محسوب می‌شد. در زمان قدیم از این مسیر آبی برای تجارت و تهیه کالا یا حمل اقلام ضروری و همچنین رفت و آمد ساکنین استفاده می‌شد. بسیاری از شخصیت‌های تراز اول مملکتی و رجال سیاسی و بازرگانی از این راه آبی، از رشت به انزلی، و به تبع به روسیه و اروپا می‌رفتند (در همین رابطه: خرید ویلا در همین محدوده در بندر انزلی).

احتمالا همین موضوع شبه‌ای مبنی بر اینکه راه سفر به اروپا از شهر رشت بوده را به غلط ایجاد می‌کند، در صورتی که بندرگاه اصلی برای سفر و مبدا پیمایش به سمت فرنگ از بندرگاه انزلی بوده است.

در ص ۳۶۰ سفرنامه مادام کارلاسرنا با عنوان «مردم و دیدنی‌های ایران» حد فاصل انزلی تا پیر بازار را ۱۲ مایل (حدودا ۱۹ کیلومتر) در سال ۱۸۷۷ ذکر کرده است.

۳. راست خاله یا نهنگ روگا

نهنگ روگا بزرگترین و وسیع‌ترین مسیر آبی در پهنه مرداب انزلی است. این بخش به نسبت سایر بخش‌ها آلودگی کمتری دارد. جالب است بدانید در فصول تخم‌ریزی، برخی گونه‌ از ماهی‌ها برای تخم‌ریزی از دریا به مرداب می‌روند.

نهنگ روگا یکی از مسیرهای رایج برای تخم‌ریزی ماهیان این محدوده است. علاوه بر این علت نام‌گذاری هم در نوع خودش جالب است. به زعم آنچه مرحوم عزیز طویلی در تاریخ جامع نقل کرده:

«در اوایل حکومت رضا خان یک ناوچه توپدار به نام نهنگ برای نیروی دریایی شمال تهیه شد و چون این ناوچه در اوایل رودخانه لنگر می‌انداخت از این جهت نام رودخانه یا روگا را نهنگ روگا نامیدند.»

۴. کولیور روگا

کولیور روگا یا شنبه بازار روگا مسیری در حدود ۵.۵ کیلومتر دارد. اگرچه این مسیر به نسبت گذشته و به دلیل فروکش کردن سطح آب عمق خود را از دست داده اما همچنان جذاب و زیباست.

این مسیر یگی از مسیرهای زیبا برای قایق سواری است. کولیور روگا یا شنبه بازار روگا در گذشته برای عبور و مرور روستاییان اهمیت زیادی داشته است. این روگا یا رودخانه تنها انشعابی‌ است که مستقیما به کانال کشتیرانی انزلی می‌ریزد.

چطور می‌توانیم به مرداب انزلی برویم؟

برای دسترسی به مرداب مهم است بدانیم که آیا می‌خواهیم از مسیر غازیان به مرداب برویم یا انزلی. هر دو مسیر را باهم مرور خواهیم کرد و از روی نقشه یک راهنمای دقیق خواهیم داشت.

غازیان ایستگاه قایق سواری
بخش غازیان

اگر در غازیان مستقر هستید بهتر است از این ۳ مسیر استفاده کنید. این آدرس‌ها به ترتیب:

مسیر شماره ۱: از میدان مالا به سمت سامانسر غازیان است. یکی از نزدیکترین و زیباترین مسیرها که به تعاونی رسمی قایقرانان مالا ختم می‌شود. از این مسیر می‌توان به سمت بلوار انزلی، موج شکن و پهنه اصلی مرداب رفت. این بستگی به تصمیم شما و هزینه قایقرانی دارد. معمولا مسیرهای منتهی به مرداب گل لاله تعرفه‌های مشخصی دارد. مسافرانی که در محدوده دهکده ساحلی، خیابان معلم، خیابان ساحل قو و خیابان اطبا هستند می‌توانند از مسیر شماره یک واقع در میدان مالا و مسیر شماره دو از امامزاده اقدام کنند.

مسیر شماره ۲: از بخش مرکزی غازیان. دقیقا در قلب بازار قدیمی غازیان. این مسیر بهترین و نزدیک‌ترین راه برای مسافرانی است که در محدوده خیابان رمضانی، خیابان آذربایجان و خیابان اطبا اقامت دارند. اسکله قایق سواری لاله‌های آبی شمال در همین محدوده است.

مسیر شماره ۳: جنب درمانگاه شبانه غازیان، از خیابان سنایی. انتهای این خیابان هم به اسکله قایق سواری لاله‌های آبی شمال منتهی می‌شود.

محدوده انزلی برای قایق سواری
محدوده انزلی برای قایق سواری در مرداب

اگر در محدوده میدان اصلی انزلی مستقر هستید بهتر است از این ۳ مسیر استفاده کنید. این آدرس‌ها به ترتیب:

مسیر شماره ۱: از میدان اصلی شهر معروف به میدان انزلی. محدوده‌ای که به یکی از جذاب‌ترین و دیدنی‌ترین مکان‌های تفریحی انزلی یعنی بلوار انزلی منتهی می‌شود. اصلی‌ترین تعاونی‌های قایقرانی برای گشت و گذار به مرداب انزلی در بلوار قرار دارند.

مسیر شماره ۲: پس از پل تاریخی غازیان. روبروی دادگستری. خیابان استادیوم انزلی. میان‌پشته. تعاونی قایقرانان ملوان جزیره.

مسیر شماره ۳: پس از پل تاریخی غازیان. روبروی دادگستری. خیابان استادیوم انزلی. میان‌پشته. به سمت جاده کمربندی. اسکله قایقرانان دل‌آرام.

 تالاب انزلی چه گیاهانی دارد؟

به طور کلی سه گونه گیاهی در تالاب انزلی به چشم می‌خورد. البته که این بررسی‌ها مسبوق به ثبت مشاهدات در گذشته است و امکان دارد تغییراتی پدید آمده باشد.

۱. گیاهانی که در حاشیه رشد داشته‌اند

  • نی معمولی از تیره گارمینایی
  • اسپارگانیوم از تیره تیفاسه
  • لوئی از تیره تیفاسه
  • سیرپوس
  • پلی گنوم یا پولی گناسه
  • پونه آبی از تیره چتریان
  • پونه آبی از تیره کروسیفر
  • تیر کمان آبی از تیره آلیسماسه
  • بارهنگ آبی از تیره آلیسماسه
  • بوتوموس از تیره آلیسماسه
  • نلومبو از تیره نیلوفر (لاله تالابی)
  • دم اسب از تیره اکوئی زتاسه

۲. گیاهانی که شناور هستند

  • اوتریکولاریا
  • شالوین
  • هیدروکاریس
  • عدسک سرنیزه‌ای
  • عدسک کوچک
  • عدسک چند ریشه
  • تراپا
  • مریم آبی یا مریم زیبا
  • علف هفت بند
  • پوتاموژتون شناور
  • دسپیرودلا

۳. گیاهانی که غوطه‌ور هستند

  • میرپوفیلوم
  • میریوفیلوم
  • سراتوفیلوم دمرسوم
  • سراتو فیلوم ساب مرزوم
  • پوتاموژتون پکتیناتوس
  • پوتاموژتون کریسوس
  • هیدریلاورتیسیلاتا

زمان رویش لاله تالابی در مرداب انزلی

لالهٔ مردابی یا لاله تالابی یا لوتوس اواخر خرداد تا اوایل تیر در مرداب می‌روید. ماه شهریور معمولا پایان دوره گل دهی این گیاه است. لاله مردابی جز گیاهان شناوری است. ریشه این گیاه زیبا داخل آب قرار داشته و ساقه و برگ‌ها و گل این گیاه بیرون از آب روی سطح آب قرار می‌گیرد.

لاله تالابی در انزلی

بهترین زمان برای بازدید از تالاب

بندر انزلی شهری برای تمام فصول است. و مرداب این شهر در هر فصل از سال امکان گشت و گذار و قایقرانی را دارد. اما به طور کل:

  • فروردین، اردیبهشت و خرداد بهترین برای قایقرانی
  • خرداد تا شهریور بهترین برای بازدید از گونه‌های گیاهی
  • دی تا اسفند بهترین زمان برای بازدید و عکاسی از پرندگان

(بیشتر بدانید: در زمان سفر به انزلی از کجا دیدن کنیم؟)

اکتشافات مواد معدنی در مرداب انزلی

بر اساس تحقیقات ژئو شیمیایی بر روی رسوبات تالاب انزلی، مواد معدنی قابل توجهی در مرداب کشف شده است. در تحقیقی در سال ۱۳۶۵ (آزرم، کوثری) مشخص شده مقادیری «تیتانیوم، سیلیسیم، اهن، کلسیم، آلومینیوم و منیزیم» در رسوبات وجود داشته است. علاوه بر اینها عناصر ارزشمندی همچون: «ایتریم Y، اسکاندیمSc، گالیم Ga» بدست آمده بود.

حیات وحش انزلی

احتمال نابودی مرداب در آینده

حتما باید به این نکته توجه کنیم که پسرفت آب دریای خزر بر حیات مرداب تاثیر به سزایی خواهد داشت. در گزارشی که در نشریه اینترنتی مرور و در گفتگوی «امین حق‌ره» با «اسماعیل آلادینی» از کارشناسان باتجربه هیدرولوژی صورت گرفته، اینطور عنوان شده است:

طرحِ لایروبی یا همان عملیاتِ جابجائی رسوبات در تالاب، به دلیل عدمِ انتقالِ آن به خارج از تالاب، از حجم رسوباتِ تالاب نمی‌کاهد و تنها آن‌ را در همان محدوده جابجا می‌کند. لایروبی تالاب هر دستاوردی داشته باشد (که ندارد). و اگر به آلودگی تالاب هم دامن نزند (که می زند)، یک عامل بازدارنده در احیایِ تالاب است.

صرف نظر از تولیدِ آلودگی‌های صوتی و شیمیائی، سرعت بخشیدن به روندِ خشک شدن تالاب از نتایج این عملیاتِ پرهزینه ولی ناکارآمد است.

آلادینی در ادامه عنوان می‌کند:

آنچه که قطعی است امکان ادامه حیات، نه از داخل که با عوامل پیرامونی از تالاب انزلی سلب شده است. حال اگر پسرفتِ دریا را مهمترین تهدیدِخشک شدنِ تالاب بشناسیم و بپذیریم که هیچ جایگزینِ طبیعی برای این سدّ آبی از دست رفته وجود ندارد و برای حفظ موجودیّت تالاب این خلاء با سازوکاری پر شود،  دیگر بحران‌های پیش روی تالاب چاره می‌شود. ولی عکس این حالت به هیچ‌روی دردی از تالاب دوا نمی‌کند.

اگر هستند کسانی که هنوز به پایداری تالاب می‌اندیشید، پیشنهاد احیاء تالاب را با مطالعات جامع توسط یک مشاور باصلاحیت که روش جایگزینی سدِ آب دریا را هم در مطالعات خود بگنجاند، بیازمایند. راهکارهای مشاور جایکا را که وِتو کردند چون حق انتخاب را کسانی داشتند که پیامدهای زیست‌محیطی کمترین دغدغه‌شان بود و آن شد که می‌بینیم.

در پایان می‌توانید برای مطالعه مقالات بیشتر در این خصوص به صفحه تاریخ جامع انزلی مراجعه کنید. برای اجاره روزانه اقامتگاه با موقعیت عالی کافی‌ست از طریق لینک اقدام کنید. علاوه بر این برای بازدید از عناوین متنوع و املاک می‌توانید وارد صفحه خانه انزلی شوید.

منابع:

  • تاریخ جامع انزلی، طویلی
  • ویکی‌پدیا
  • ولایات دارالمرز، رابینو
  • مرور
  • آخرین بروزرسانی در تاریخ ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۲

بهمن فلاحی

نویسنده و مدیر ارشد محتوا در تحریریه «خانه انزلی»

14 دیدگاه

  1. ایرج مصطفوی
    1400-08-01
    | پاسخ
    | پاسخ

    این زاویه دید در خصوص تالاب بندرانزلی خیلی جالب بود. هیچوقت به مرداب از این زاویه نگاه نکرده بودم. خیلی وقت هم هست که مرداب رو از نزدیک ندیدم اما اخبار اخیر از اتش سوزی تا خشک شدن بسیاری از مناطق مرداب ادم رو حسابی پکر میکنه و ادم از خودش میپرسه مگر میشه هیچ مسئولی به این قضیه فکر نکنه؟ انگار همه تلاش ها برای حفظ مرداب انزلی صرفا یک جور بازی یا یک سری رفتار نابخردانه شبیه به اقدامات پت و مت هست. از خانه انزلی باید تشکر کرد که به چنین موضوعاتی پرداخته. پیروز باشید.

    • بهمن فلاحی
      1400-08-01
      | پاسخ
      | پاسخ

      خیلی خوشحالیم که همراه ما هستید. ما هم مثل شما بابت این دست اتفاقات هم ناراحت و هم نگرانیم. این موضوعات قطعا برای خانه انزلی اهمیت داره و همه ما در قبال شهر یک جور مسئولیت اجتماعی داریم. ممنون از اینکه نظرتون رو برای ما به اشتراک گذاشتید.
      موفق باشید.

  2. امیر ابراهیم صادق لو
    1400-08-07
    | پاسخ
    | پاسخ

    ممنون. شاید بد نباشه این گزارش رو اضافه کرد:

    به گزارش ایسنا، مسعود باقرزاده کریمی- رییس حوضه آبریز دریاچه ارومیه و مدیرکل سابق دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست – ضمن بیان اینکه تالاب انزلی شرایط مناسبی ندارد، اظهار کرد: هرچند میزان آلودگی‌هایی که وارد این تالاب می‌شود، کاهش یافته اما به‌حدی نبوده است که این تالاب را از آلودگی ‌پاک کند.

    وی که در برنامه «درنگ تنهایی» صحبت می‌کرد، ادامه داد: تالاب‌ها در مواردی با کاهش عمق مواجه می‌شوند و تغییر اکولوژیک پیدا می‌کنند و حتی جابه‌جا می‌شوند. مساحت تالاب انزلی نیز به‌ دلیل اینکه عمقی برای آن باقی نمانده در زمان بارندگی در فصل بهار بیشتر می‌شود. از این رو شرایط اکولوژیک آن تغییر کرده و کارکردهای قبلی خود را از دست داده است اما مهمتر از آن، آنچه می‌تواند در آینده تهدیدی جدی برای این تالاب و روستاهای اطراف باشد از دست رفتن قدرت کنترل‌کنندگی سیل این تالاب است. سیلاب‌هایی که از طریق ۱۱ رودخانه به سمت این تالاب حرکت می‌کند در یک مخزن اسفنجی ذخیره و به‌تدریج وارد دریا می‌شود اما حدود ۸۰ درصد این مخزن به‌دلیل انباشت رسوبات ‌پرشده است و ظرفیت نگهداری آب را ندارد.

    مدیرکل سابق دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست افزود: مشکل دیگری که تالاب انزلی را درگیر کرده آلودگی‌ ناشی از فاضلاب‌های کشاورزی و شهری است که وارد این تالاب می‌شوند و در تالاب باقی می‌مانند. فرایندهای اکوبیولوژیک باعث می‌شوند که این آلودگی‌ها به‌مرور زمان ماده سیمانی مانندی را بین رسوبات معدنی به وجود آورند.

    باقرزاده با اشاره به طرح احیای تالاب انزلی گفت: رقم مصوب دولت برای احیای کل تالاب انزلی ۸۷۰ میلیارد تومان درنظر گرفته و ۸۰ میلیارد تومان برای اجرای این طرح در سال اول ابلاغ شد.

    مدیرکل سابق دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست نیز درباره علت بازگشت بودجه احیای تالاب انزلی اظهار کرد: این بودجه ابلاغ نشده بود که برگشت بخورد. معمولا بودجه در دولت تصویب و به یک موضوع اختصاص داده می‌شود یعنی ردیف آن آماده می‌شود و به‌تدریج سالانه ابلاغ می‌شود. در مورد موضوع احیای تالاب انزلی قرار بود این بودجه در یک بازه زمانی ۱۰ ساله ابلاغ شود که در سال اول ۸۰ میلیارد تومان در نظر گرفته شده بود.

    وی ادامه داد: موضوع طرح زیست‌پالایی به‌عنوان یکی از روش‌های احیای تالاب انزلی به‌دلیل اینکه روش شناخته شده‌ای نبود مورد بحث قرار گرفت و سازمان حفاظت محیط زیست از کارشناسان و صاحبنظران در این زمینه دعوت کرده بود تا در این مورد نظرات خود را اعلام کنند. باقرزاده کریمی در این باره اظهارکرد: ‌پیش از ۲۲ مرداد سال ۱۳۹۷ که نخستین جلسه هم‌اندیشی برگزار شد، مجری این طرح می‌خواست این کار را به‌صورت ‌پایلوت اجرا کنند که این موضوع را با اداره‌ کل وقت حفاظت محیط زیست استان گبلان هماهنگ کردند و دفتر حفاظت و احیای تالاب سازمان حفاظت محیط زیست در جریان نبود. با این حال تنها کار خوبی که انجام گرفت این بود که این طرح ‌پایلوت خارج از تالاب انزلی انجام شد و حتی با بارندگی هم وارد تالاب نمی‌شد. ‌پایلوت دوم اما در داخل تالاب انجام شد که مورد اعتراض قرار گرفت.

  3. امیر ابراهیم صادق لو
    1400-08-07
    | پاسخ
    | پاسخ

    ایسنا/گیلان فرمانده یگان حفاظت محیط زیست گیلان گفت: عمق تالاب در برخی از مناطق آن از سه متر به ۳۰سانتی متر رسیده است.

    ساسان اکبری پور در گفت و گو با ایسنا گفت: تالاب انزلی اصلا شرایط خوبی ندارد و رسوب گذاری ها مشکلات زیادی برای این اکوسیستم ارزشمند بوجود آورده است.

    وی افزود: علاوه بر ورود رسوب های زیاد در این تالاب بین المللی در حال حاضر سنبل آبی نیز عمق تالاب را کاهش داده است.

    اکبری پور با اشاره به اینکه عمق تالاب در برخی از مناطق از سه متر به ۳۰سانتی متر رسیده است، خاطرنشان کرد: با کاهش عمق تالاب، طمع سودجویان برای تصرف اراضی به شدت افزایش می یابد و آتش سوزی های اخیری که در تالاب رخ داد یکی از پیامدهای بد کاهش عمق تالاب است.

  4. پدرام
    1400-08-09
    | پاسخ
    | پاسخ

    از آنجایی که محل استراحت، سکونت و تخم ریزی گونه های بسیار زیادی از آبزیان و پرندگان نادر بومی و مهاجم است می‌تواند گزینه ی خوبی برای علاقه مندان به کشف پرنده ها و آبزیان متنوع و زیبا و نادر باشد. از جمله پرنده های خاص :
    انواع مختلف اردک
    کشیم سیا گردن
    عروس غاز
    غاز پا کوتاه
    قو
    حواصیل
    یلوه کوچک

  5. پدرام
    1400-08-09
    | پاسخ
    | پاسخ

    اگر قصد دارید به تالاب انزلی سفر کنید، بهترین زمان برای این کار فصل بهار و تابستان است. البته بهترین ماه برای بازدید از این تالاب، خرداد ماه است. زیرا در این ماه اکثر گیاهان درون تالاب شروع به رشد می‌کنند. در فصل زمستان هم اگه برف نباریده باشد، می‌تواند با قایق برای تماشای پرندگان مهاجر به تالاب انزلی سر بزنید.

  6. پدرام
    1400-08-09
    | پاسخ
    | پاسخ

    رستوران نیلوفر آبی
    رستوران نیلوفر آبی، یک رستوران چوبی بزرگ و زیبا در وسط تالاب انزلی است که در خیابان استادیوم قرار دارد. این رستوران، مکانی فوق‌العاده برای مزه کردن غذاهای محلی و دریایی و همچنین محلی عالی برای عکاسی از تالاب است.

    آدرس: خیابان استادیوم و روبه‌روی دادگستری
    رستوران نگین مرداب
    رستوران نگین مرداب، یکی دیگر از رستوران‌های تالاب انزلی است که شما می‌توانید با قایق یا ماشین به آن دسترسی پیدا کنید. این رستوران با سرو انواع غذاهای دریایی خوشمزه، تجربه‌ای به‌یادماندنی از این منطقه را برای شمال به ارمغان خواهد آورد. رستوران نگین مرداب در خیابان تکاوران انزلی قرار دارد.

    آدرس: خیابان تکاوران، بعد از پل هوایی، سمت چپ کوچه دوم

  7. جواد مجاب گو
    1400-08-09
    | پاسخ
    | پاسخ

    میان گوده و اکبر آباد
    اکبر آباد، یک جزیره بسیار کوچک در نزدیکی جزیره قلم گوده است و جزیره میان گوده نیز در کنار آن قرار دارد.

    میان پشته کول
    میان پشته کول، یک جزیره کوچک در بالای جزیره میان ‌پشته است که با درخت‌های سرسبزش شناخته می‌شود.

    مرادگوده
    جزیره مرادگوه یا سلگاه، شباهت بسیاری به استخر دارد و اهالی محله کولیور بندر انزلی برای شکار مرغابی به این جزیره می‌آیند؛ افرادی که به «سل بر» مشهور هستند. در بخشی از این جزیره نیز کنف کاشت می‌شود.

    چراغ پشتان
    جزیره چراغ پشتان در ۶ کیلومتری انزلی و در شرق مراد گوده قرار دارد.

    دیگر جزایر تالاب انزلی
    خشکی، سید کاظم باغ، پیله علی باغ (پله علی باغ)، میرحسن باغ. طالقانی و آبکنار از دیگر جزایر تالاب انزلی هستند که به‌صورت باغی یا چمن وجود دارند.

  8. مهدی اسدی
    1400-08-18
    | پاسخ
    | پاسخ

    این مطلب درباره مرداب بندر انزلی واقعا جالب بود. مرسی

    • بهمن فلاحی
      1400-08-18
      | پاسخ
      | پاسخ

      روزبخیر
      خیلی خوشحالیم که مطلب براتون مفید بوده. همراهی‌تون باعث افتخاره.

  9. جواد زرین
    1400-08-20
    | پاسخ
    | پاسخ

    این تالاب در جنوب غربی سواحل دریای خزر واقع در استان گیلان، در عرض ۲۸ تا ۳۷ شمالی و طول ۲۵ تا ۴۹ شرقی واقع شده و از شمال به شهرستان انزلی، از جنوب به شهرستان صومعه‌سرا، از شرق به شهرستان رشت و از غرب به کپورچال و آبکنار انزلی محدود است. معرفی منطقه تالابی انزلی
    مجموعه تالاب انزلی شامل ۴ بخش می‌باشد:
    بخش شرقی
    بخشی غربی آبکنار
    بخش مرکزی
    سلکه و سیاه‌کشیم
    این تالاب در فهرست رامسر قرار داشته و منطقه ثبت شده آن در این فهرست شامل تمام تالاب انزلی، منطقه سیاه کشیم، منطقه حفاظت شده سلکه و سایر آب‌بندان‌های متعدد محدوده تالاب انزلی است. این چهار بخش از نظر خصوصیات فیزیکوشیمیائی، مرفولوژیک، فیتواکولوژی و جغرافیائی دارای تفاوت‌های چشمگیر بوده و سیستم‌های متفاوتی را ارائه می‌نمایند.

  10. فاطمه ایزدی
    1400-09-10
    | پاسخ
    | پاسخ

    خیلی کامل بود. خیلی خوب بود. من اصلا اطلاعی درباره این رودخونه‌ها که به مرداب انزلی سرازیر می‌شن یا می‌شدن نداشتم. ممنون از خانه انزلی

    • بهمن فلاحی
      1400-09-10
      | پاسخ
      | پاسخ

      خوشحالیم که این مطلب براتون مفیده بوده.
      پیروز باشید.

ارسال دیدگاه